Linkovi

Poziv za formiranje Instituta za nestale osobe u BiH


Povodom 15. septembra Dana nestalih Republike Srpske danas je u Banjaluci održano nekoliko manifestacija a tim povodom je saopšteno da još uvijek nije poznata sudbina 2.270 nestalih boraca i civila iz ovog entiteta.

Ispred spomen kosturnice u Banjaluci danas je služen parastos za sve poginule i nestale srpske vojnike i civile stradale u proteklom ratu, povodom 15.septembra Dana nestalih Republike Srpske.

Predstavnici više nevladinih organizacija koje zastupaju interese porodica poginulih i nestalih su sapštili da deset godina nakon rata još uvijek nije poznata sudbina oko 2.755 nestalih boraca i civila.

Portparol Kancelarije za traženje nestalih i zarobljenih lica Republike Srpske, Milan Ivančević ističe da veliki problem predstavlja i identifikacija ekshumiranih posmrtnih ostataka.

«Od 1996.godine do sada smo ekshumirali 2.774 tijela iz 62 masovne grobnice i velikog broja pojedinačnih grobnica. Identifikovano je, do sada, 1.983 tijela od čega vojnika 1.201, civila 769, žena 272 i 13 djece. Još uvijek u halama u Banjaluci, Nevesinju i Sarajevu imamo 876 neidentifikovanih tijela.»

Predstavnici Kancelarije za traženje nestalih i zarobljenih lica Republike Srpske su upozorili da bi broj nestalih lica mogao biti i veći, pozvavši vlasti u oba entiteta da što prije formiraju Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine, kako bi se utvrdila tačna i zvanična baza podataka i lista poginulih i nestalih na teritotiji cijele države.

XS
SM
MD
LG