Linkovi

Pierr Prosper o Balkanu i ratnim zločinima


Pomoćnikom američkog državnog sekretara za ratne zločine, Pierr Prosper komentirajući za Glas Amerike stanje na Blakanu, kaže:

P. PROSPER: Moja je poruka da je došlo vrijeme da se razriješi to pitanje. Bio je to dug i težak put i mi to priznajemo. Također priznajemo da su patili ljudi svih nacionalnosti, ali se približavamo kraju. Ako BiH, Republika srpska, Srbija i Crna Kora poduzmu posljednje korake, mislim da to pitanje možemo riješiti. Mislim da je impresivno to da, kada sam došao na ovu funckiju, optuženici za ratne zločine su slobodno šetali ulicama i nisu se bojali da će biti uhapšeni i poslati u den Hag. Sada imamo još samo 7 optuženika koji su još uvijek na slobodi. Trojicu dobro znamo, to su Karađić, Mladić i Gotovina. Ali ako te zemlje, ako Srbija i Beograd, ako BiH, Hrvatska danas poduzmu te posljednje korake, mislim da bi mogli vidjeti početak njihovog kretanja ka Evropi, postajanja dijelom Evrope i tada bi se zauvijek pitanje ratnih zločina moglo smatrati prošlošću. Oni za to imaju Američku podršku, ali je na njima da poduzmu akciju. Mi smo im spremni pomoći na svaki mogući način ali se lideri tih zemalja moraju upitati šta moraju poduzeti u ime svog naroda kako bi riješili to pitanje.

Mi, a kada kažem mi mislim i na vlasti u Beogradu, smo postigli veliki napredak, osobito u posljednjih godinu dana, kada je veliki broj optuženika otišao u den Hag. Posebno sam zadovoljan što su lokalni sudovi počeli preuzimati neke od slučajeva za ratne zločine. Sada smo međutim došli do trenutka u kojem jedan pojedinac stoji na putu čitave budućnosti--to je jedna prepreka, i to je Mladić. Siguran sam da bi i mi i Evropljani, da se on sutra uhapsi, na to veoma pozitivno gledali i da bi uzeli u obzir u donošenju odluka po pitanju pružanja podrške ulasku u Evropu i evropske organizacije u koje Srbija želi ući. Stoga bih pozdravio protekle akcije Borisa Tadića i rekao da smo na kraju tunela, i ako iz njega želimo izaći, mora se poduzeti akcija po pitanju Mladića, rekao je gospodin Prosper.

XS
SM
MD
LG