Linkovi

Republika Srpska spriječila finalizaciju pregovora Brisela i Sarajeva


Evropska unija sa žalošću konstatuje da je Republika Srpska, odbijanjem evropskih principa reforme policije, spriječila finalizaciju posljednje medju reformama, neophodnim za početak pregovora Brisela i Sarajeva.

Zemlja je u preiodu koji je od ključne važnosti za njenu budućnost, poručuje britansko predsjedništvo Unije, podsjećajući na nedavno navršenih 10 godina od genocida u Srebrenici i skoro obilježavanje 10-godišnjice potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma.

Sem nephodnih refromi, pred BiH na putu prema Evropi stoji i ostvarivanje pune saradnje sa Hagom, upozorava predsjedništvo EU, ukazujući opet na Republiku Srpsku. Odaje se priznanje za nedavno učinjene pozitivne korake u tom smijeru, ali i upozorava da je značajan broj haških bjegunaca još uvijek na slobodi. S tim u vezi, transfer u Tribunal svih optuženih, posebno Radovana Karadžića i Ratka Mladića bio bi odgovarajući doprinos odavanju pošte žrtvama, ali i ključan pomak prema trajnom miru, stabilnosti i pomirenju u regionu.


EU poziva na povlačenje odluke o nacionalnoj separaciji škola u Čapljini, i Prozoru Rami


Uz naglašavanje brojnih pozitivnih pomaka ostvarenih u ukupnim reformamam u zemlji, evropsko predsjedništvo sa posebnom zabrinutošću pominju odluke opštinskih vlasti u Čapljini i Prozoru Rami da pravno i fizički odvoje škole na svome području.

Sa žaljenjem se komentariše takva odluka, koja se vidi kao "izuzetno ozbiljan korak u pogrešnom smijeru, smjeru segregacije".

Riječ je o odluci koja je suprotna evropskim vrijednostima, koja dovodi u opasnost buduću medjunarodnu pomoć zemlji na polju obrazovanja.

Zbog toga se insistira da odgovarajuće vlasti bez oklijevanja povuku nazad donijete odluke o odvajanju škola.

XS
SM
MD
LG