Linkovi

Šest decenija Ujedinjenih naroda


Šefovi država i vlada iz oko 150 zemalja su danas u UN-a u New Yorku otvorili trodnevni samit na kojem su pozvali na borbu protiv terorizma i sprovođenje u djelo djelotvornih reformi.

Generalni sekretar Kofi Anan je tokom zasijedanja Generalne skupštine kazao da članice UN-a nisu uspjele postići fundamentalne reforme koje su potrebne kako bi ovo svjetsko tijelo bilo efikasnije. Gospodin Anan je kazao da su svjetski lideri dobro započeli sa dokumentom koji obavezuje na novu podršku UN-a u smislu borbe protiv siromaštva i zaustavljanja genocida, ali je u isto vrijeme kritizirao zemlje što se nisu uspjele suglasiti o mjerama za nuklearno razoružanje i neproliferaciju.

Predsjednik Bush je kazao da UN ne smije biti korumpiran, te je dodao da UN također ne može sebi osigurati poštovanje ukoliko dozvoljava da, kako je kazao, ”ozloglašeni kršitelji ljudskih prava sjede u UN-ovoj Komisiji za poštivanje ljudskih prava“, premda nije imenovao niti jednu zemlju. Vijeće sigurnosti je prije toga usvojilo rezoluciju koja poziva svjetske vlade da usvoje zakone kojima se zabranjuje poticanje na terorizam.

Predsjednik Bush je kazao da su Sjedinejne Države spremne da smanje sve tarife,subvencije i ostale prepreke lakšoj trgovini, ali ukoliko ostale države učine isto. On je članovima Generalne skupštine UN-a danas kazao da barijere izoliraju države u razvoju i da bi njihovo uklanjanje moglo milione ljudi izvući iz siromaštva u sljedećih 15 godina. On je također pozvao članice UN-a sa pokrenu konkretne korake kako bi se sljedeće generacije solobodile pošasti AIDS-a u Africi, cilj koji je postavljen na samitu grupe 8 ranije ove godine u Škotskoj.

Američki predsjednik se danas sreo i sa izraleskim liderom Arielom Sharonom, te je pozvao Palestince da formiraju vladu koja će živjeti u miru sa Izraelom.

XS
SM
MD
LG