Linkovi

Narodna skupština RS odbacila ključ za vrata Evrope


Narodnoj skupštini Republike Srpske sinoć su dati ključevi od vrata Evrope, ali ona ih je odbacila. Posljedice ovakve odluke su jasne. To znači da je BiH propustila šansu da do vremena desete godišnjice potpisivanja Daytonskog sporazuma otpočne pregovore o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju – koji predstavljaju prvi korak za pridruživanje Evropskoj uniji, saopćeno je iz OHR-a.

U saopćenju se navodi da SDS, kao glavna stranka Vlade RS-a, kao i druge stranke koje su glasale za sva tri zaključka Narodne skupštine RS-a, uključujući i PDP-e, snose glavnu odgovornost za ovo.

Budući da delegacija RS-a ne nudi nikakve prijedloge koji će ispuniti uvjete Evropske komisije, nema osnova za nastavljanje institucionalnih pregovora", ističu u OHR-u, nastavljajući:

Mi smo spremni da razgovaramo kada Vlada RS-a bude mogla prihvatiti ovo. Ali svim stranama mora biti veoma jasno da nema svrhe vraćati se na pregovore osim u slučaju ako Vlada RS-a bude spremna ispoštovati uvjete Evropske komisije. Situacija ne može biti jasnija. Znaju koga treba da kontaktiraju kada budu spremni.

XS
SM
MD
LG