Linkovi

Prvo sudjenje pred Odjeljenjem za ratne zločine Suda BiH


Prvo suđenje pred Odjeljenjem za ratne zločine Suda BiH počelo je danas u predmetu protiv Bobana Šimšića, optuženog za ratne zločine protiv čovječnosti u Višegradu 1992. godine.

Nakon čitanja optužnice i uvodnih riječi tužioca Ibre Bulića, Šimšićev branilac Veljko Ćivša zatražio je odlaganje suđenja za šest mjeseci radi adekvatne pripreme odbrane.

Sudsko vijeće, u sastavu predsjedavajući sudija Dragomir Vukoje i članovi međunarodne sudije Žorž Renije i Ričard Gebelajn, nije moglo do kraja da udovolji zahjevu branioca i odlučilo je da glavni pretresu bude nastavljen 13. oktobra, za kada će biti pozvani prva tri svjedoka.

Optužnica Šimšića tereti da je u periodu od aprila do jula 1992. godine pomagao i vršio progon bošnjačkog stanovništva u vrijeme, kako se navodi, "rasprostranjenog i sistematskog napada srpske vojske i policije na području općine Višegrad".

U optužnici stoji da je optuženi svoje zločinačke aktivnosti preduzimao u srpskoj paravojnoj grupi predvođenoj Milanom Lukićem, koja je bila posebno nasilna.

Ćivša, koji optuženog brani po službenoj dužnosti, naveo je da obrana nije imala dovoljno vremena da se pripremi i da joj je potreban duži period da pregleda presudu i presluša izjave svjedoka u postpuku koji se pred Haškim tribunalom vodio protiv Mitra Vasiljevića, da dođe do zaštićenih svjedoka iz tog procesa, te da analizira dokumentaciju protiv Milana Lukića.

XS
SM
MD
LG