Linkovi

Senat započeo prvu istragu o pomoći žrtvama uragana Katrina


Američki Senat je započeo prvu kongresnu istragu po pitanju pružanja pomoći žrtvama uragana Katrina. Senatski komitet za domovinsku sigurnost i vladinu djelatnost je danas počeo sa istragom o pripremama i odgovoru na krizu i to na svim vladinim nivoima.

Broj stradalih u uraganu Katrina raste, i prema službenim podacima je u ovom trenutku preko 650, dok zvaničnici New Orleansa tragaju za tijelima mrtvih. Zvaničnici Luizijane su od predsjednika Busha i Kongresa zatražili hitnu finansijsku pomoć kako bi mogli platiti nastavnike i uposlenike u školama.

U međuvremenu su u Luizijani podignute optužnice protiv vlasnika jednog privatnog staračkog doma u kome su pronađena tijela 34 žrtve uragan Katrina.

U isto vrijeme je tropska oluja Ophelia, koja se kreće ka obali dvaju Karolina, dobila na snazi i trenutno se vodi kao uragan prve kategorije. Njegova moć je medjutim i dalje mala, i trenutno se kreće prema kopnu brzinom od 10 kilometara na sat, s vjetrovima maksimalne brzine 130 kilometara na sat. Očekuje se da Ophelia izazove jake kiše, nestanak struje, i poplave, a guverner Južne Karoline je već pozvao na dobrovoljnu evakuaciju. Guverneri Sjeverne Karoline i Virdžinije su proglasili vanredno stanje, kako bi pripreme bile brže.

XS
SM
MD
LG