Linkovi

Upozorenje OHR-a poslanicima Narodne skupštine RS


Ako delegati Narodne skupštine RS današnjim glasanjem ne podrže sporazum o reformi policije kojim će biti ispoštovana tri principa Evropske unije, BiH će izgubiti svaku šansu da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) sa EU do kraja godine, upozorio je na konferenciji za novinare u Sarajevu glasnogovornik OHR-a Mario Brkić.

Brkić je naglasio da je EU dosljedno i uporno naglašavala tri principa u skladu s kojima bi bh. vlasti morale postići sporazum o reformi policije - utvrđivanje ekskluzivih nadležnosti za policiju na državnom nivou, eliminacija političkog uplitanja u rad policije i određivanje policijskih regija na temelju tehničkih i profesionalnih kriterija.

"Ovi su principi kristalno jasni. Oni se neće promijeniti. Taktika odlaganja samo će ugasiti svaku nadu BiH da se pidruži EU, a nova prilika se vjerovatno neće ukazati prije 2007. godine", kazao je on.

Brkić je naveo da je evropski komesar za priširenje Oli Rehn prošle sedmice izjavio da je prijedlog koji su izradili državni organi BiH u skladu sa ova tri principa, ali da prijedlog Vlade RS nije. Rehn je, također, podsjetio političare iz RS-a da reforma policije ne predstavlja prijetnju za budućnost entiteta, koja je garantirana Daytonom.

XS
SM
MD
LG