Linkovi

Lideri muslimana u Americi odlučni protiv terorizma


Četiri godine nakon terorističkih napada na Sjedinjene Države 11. septembra, lideri muslimana u Americi jednoglasno osudjuju terorizam i pokrenuli su inicijativu da ubijede muslimane da se čuvaju propovjednika koji promovišu terorizam.

Prekretnica su bili, kažu muslimanski lideri, bombaški teroristički napadi u Londonu. Za razliku od napada 11. Septembra koje su izvršili strani teroristi, napade u Londonu su izvršili muslimani rodjeni i odgajani u Britaniji.

Ranije su ljudi mislili - mi nemamo ništa sa terorizmom, naša vjera je čista, rekao je Salam Al-Marayati, izvršni direktor Vijeća za odnose sa muslimanskom javnošću, čije je sjedište u Los Angelesu. Sada, mi više ne možemo sebi priuštiti da budemo posmatrači sa strane. Mi istupamo jednoglasno i govorimo našoj djeci da ne mogu ukazati nimalo povjerenja bilo kome ko dodje da im kaže da za nasilje ima mjesta.

Sayyid Syeed je generalni sekretar Islamskog društva Sjeverne Amerike, udruženja muslimanskih grupa i džamija iz Sjedinjenih država i Kanade. Gospodin Syeed je rekao su bombaški napadi u Londonu bili šokantno otkrovenje da unutar zapadnjačkog svijeta može biti muslimanske mladeži koja je indoktrinirana i koja uprkos vaspitanju, mjestu rodjenja i godinama življenja na Zapadu može biti podložna ovakvim stvarima.

Tokom svoje godišnje konvencije američko Islamsko društvo štampalo je plakate i brošure protiv terorizma, namijenjene za upotrebu u džamijama i islamskim školama. U letku se navodi da je terorizam ovaploćenje nepravde zbog toga što za cilj ima nevine ljude.

Karen Hughes, nedavno imenovana za američkog državnog podsekretara za javnu diplomatiju, prisustvovala je konvenciji koja je održana mjesec dana nakon što su muslimanski učenjaci izdali fetvu, vjerski ukaz kojim osudjuju terorizam nakon smrtonosnih bombaških napada u Londonu. U fetvi se kaže da u islamu nema opravdanja za terorizam. Ovo su riječi koje treba da čuje cijeli svijet, rekla je gospodja Hughes. I ja znam da tu poruku najuvjerljivije mogu uputiti sami muslimani.

XS
SM
MD
LG