Linkovi

Uragan Katrina razdvojio brojnu djecu od roditelja


Jedna od najvećih tragedija koju je donio uragan Katrina, su djeca koja su ostala razdvojena od svojih roditelja usljed haosa i užurbane evakuacije.

Kada su posljedice uragana Katrina postale očigledne, bilo je potrebno evakuisati ljude koji se nisu sklonili prije oluje. Radilo se i o mnogo djece. Niko ne zna koliko ih je tom prilikom odvojeno od porodica.

Mnoga zbirni centri su sada dom ovoj djeci oluje, koji ne znaju gdje su im roditelji, a neki od njih su tako mali da ne znaju reći ni svoje ime.
Cilj je spojiti ove porodice. Nacionalni centar za nestalu i zlostavljanu djecu koordinira ovaj napor. Oni istražuju i koriste internet da spoje djecu sa njihovim izgubljenim porodicama, kako nam kaže Nancy McBride:

Nancy Bride:
Naši ljudi takodje idu u sabirne centre, fotografišu djecu i onda njihove slike stave na našu web stranicu, a mi sakupljmo informacije, svako dijete ima svoj predmet.

U Houston -u u Texas-u, gdje se nalaze mnogi preživjeli, policija i Centar za izgubljenu djecu djeluju zajedno, kaže Ernie Alle, predsjednik centra.

Ernie Allen:
Kada pogladate u oči ove četverogodišnje i petogodišnje djece koja su sve izgubila, koja ne znaju gdje su im majke i očevi, vidite prazninu, očaj, izolovanost.

Socijalne službe - koje obično ne odaju identitet svojih klijenata se sada obraćaju televiziji.

Socijalni radnik:
Dobro su, žele vidjeti mamu. Nisu je vidjeli od utorka, od kada su evakuisani brodom.

Ovi napori su se isplatili: Najmanje 125 djece je spojeno sa svojim porodicama.

Kao što je ove šestogodišnja djevojčica koja je bila razdvojena od majke pri izlasku iz New Orleans-a. Rodbina je saznala da je djevojčica u Houston-u, po nju su došli iz California-e da bi je odveli majci u Atlantu.

XS
SM
MD
LG