Linkovi

Vlada nije ni pomislila da predloži Narodnoj Skupštini prenos policijskih ovlaštenja


Poslanici Narodne Skupštine Republike Srpske, koji bi trebali zauzeti konačni stav o reformi policijskih snaga u BiH izjašnjavaće se o dva prijedloga: Prijedlogu radne grupe Savjeta ministara B i H i Vlade Republike Srpske.

Nakon sinoćnjih pregovora predstavnika Savjeta ministara i entitetskih Vlada održanih u Banjaluci odgovornost za ovo pitanje je prenesena na Narodnu Skupštinu, pošto Vlada Republike Srpske, kako je istakao premijer Pero Bukejlović, nema mandat da potpiše predloženi sporazum.

«Vlada i ovaj pregovarački tim nisu prihvatili prenos nadležnoti, što se tiče policije na nivo Bosne i Hercegovine. Naprotiv, u uslovima u kojima su se odvijali ovi pregovori, uslovima pritisaka, svrstavanja na jednu stranu, uslova promjene ustava, promjene dejtonskog sporazuma, javnog mnijenja, Vlada nije ni pomislila da predloži Narodnoj Skupštini prenos ovlaštenja.»

S druge strane, prijedlogom Savjeta ministara čiju autentičnost osporavaju pojedini zvaničnici Republike Srpske se predviđa jedinstvena policijska struktura organizovana na dva nivoa, državnom i lokalnom dok bi sve zakonske i budžetske kompetencije za policijska pitanja bila isključivo na državnom nivou.

«Dakle, ovo je sporazum o prihvatanju tri ključna, evropska principa. Ovo je sporazum koji otvara vrata Bosni i Hercegovini priključenju Evropskoj Uniji. Ovim sporazumom se ne potpisuje prenos nadležnosti. Ovim sporazumom se jasno i precizno određuje institucija koja treba da pripremi hodogram implementacije reforme, koji će u sebi sadržavati i elemente prenosa nadležnosti, zakona o policijskim službenicima itd.», naglasio je predsjedavajući Savjeta ministara B i H, Adnan Terzić.

Inače danas su se u Banjaluci sastali i predstavnici 11 nevladinih organizacija, predvođenih Boračkom organizacijom i Savezom logoraša koji su u slučaju prihvatanja predloženog sporazuma o reformi policije najavili proteste i blokadu institucija Republike Srpske.

XS
SM
MD
LG