Linkovi

Brisel:Provodjenje policijskih reformi od ključne važnosti


Situacija u kojoj su još uvijek na slobodi haški optuženici, prije svih Radovan Karadzzich i Ratko Mladić, svojevrsni je "kamen oko vrata" za Bosnu i Hercegovinu, ustvrdio je danas generalni sekretar NATO, Jaap de Hoop Scheffer, nakon susreta sa visokim predstavnikom EU, Javerom Solanom,
ukazujući ujedno na jedini preostali uslov prijema zemlje u program Partnerstvo za mir.
Dva zvaničnika su, predsjedavajući redovnim zajedničkim susretom talnog NATO vijeća i Političko-bezbjednosnog komiteta EU, razmatrali prilike u Bosni i Hercegovini i tok evropske i NATO vojne misije u zemlji.

"Ako me pitate da li sam sretan zbog trenutne situacije- naravno da nisam", kaže Scheffer u svjetlu činjenice da, i pored obećanja i nadanja medjunarodne zajednice, vezanih za hapšenje
Mladića i Karadžića prije 10-godišnjice Srebrenice a uskoro i 10 godina od potpisivanja Daytonskog sporazuma, dva bjegunca još uvijek uživaju slobodu.

On se slaže da su obje godišnjice izuzetno vazzne prilike da se zemlja približi Partnerstvu za mir i početku pregovora sa EU, ali prilike koje trebaju biti prepoznate i iskorištene od strane zvaničnog Sarajeva.

Scheffer:

" Kažem vam i ponavljam- to je kamen oko vrata stanovnika BiH i takva situacija je uznemurujuća.Za nju nemam druge riječ- to ne znači da medjunarodna zajednica i snage na terenu ne treba da učine svoje. Medjutim, prije svih riječ je o BiH i, u ovoj stvari, S&CG, koje trebaju učiniti šta je potrebno."

Visoki predstavnik, Javier Solana je posebno uputio apel bh političkim liderima da je, trenutno, provodjenje policijskih reformi od iznimne važnosti za budućnost zemlje:

Solana:
" Stanovnici BiH moraju znati da su za nas, ukoliko želimo da započnemo proces stabilizacije i pridruživanja, koji želi većina bh političara i, uvjeren sam, skoro svi stanovnici,
policijske reforme neophodan preduslov. Vrijeme je kratko, mi smo za početak pregovora, što bi bilo i potpisano u vrijeme 10-godišnjice Daytona. Medjutim, sporazum o polikciji mora biti postignut na odgovarajući način", naglasio je Javier Solana.


XS
SM
MD
LG