Linkovi

BiH nemože u Evropu bez reforme policije


Kratka, jasna i konkretna poruka za Sarajevo i Banja Luku stiže danas iz Evropske komisije- komesar za proširenje, Olli Rehn, tvrdi da će završnica razgovora o reformi policije pokazati da li će BiH, poput ostataka regiona, uhvatiti korak prema EU, ili će ostati daleko iza.

Lord Ashdown je juče u Briselu učinio sve da alarmira evropske zvaničnike kako je došlo vrijeme odluke o sudbini integracijskog procesa zemlje kojoj, podržan od strane medjunarodne zajednice, asistira- nakon sinoćnjih razgovora sa Visokim predstavnikom, danas komesar za proširenje, Olli Rehn, poručuje da će se u ponedjeljak znati da li BiH hvata korak sa državama regiona u približavanju evropskim institucijama, ili ostaje van integracijskog procesa.

Predstavnica za štampu komesara Rehna, Kristina Nagy:

Refoma policije jeste uslov za početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i prodruživanju izmedju EU i BiH i mi se nadamo skorom progresu po ovom pitanju. Dobro su poznati osnovni principi koji se moraju poštivati, principi na kojima insistira Evropska unija.

Očekujemo da će naredne sedmice, kada se nastave razgovori o reformi policije, biti načinjen progres na ovom posljednjem važnom uslovu koji mora biti ispunjen, kako bi smo mogli da preporučimo članicama Unije da započnu pregovore sa BiH".

Komisija ne ostavlja prostora za nesporazum oko tri odsnovna principa na kojima mora biti bazirana policijska reforma - državni nivo upravljanja policijskim snagama i njihovog finansiranja, eliminisanje bilo kakvog političkog uticaja na policijsku službu, te formiranje policijsksih oblasti na tehničkim i profesionalnim principima.

XS
SM
MD
LG