Linkovi

Visoki predstavnik imenovao čelne ljude DGS BiH


Visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown danas je imenovao Vinka Dumančića za direktora Državne granične službe (DGS), Vahida Alagića za zamjenika direktora DGS-a, Seada Lisaka za zamjenika direktora SIPA-e, Dragana Lukača za pomoćnika direktora za krivične istrage u SIPA-i Mirzu Lisinovića za pomoćnika direktora za internu kontrolu u SIPA-i, uz napomenu da ova imenovanja odgovaraju kako profesionalnim tako i nacionalnim zahtjevima.

U pismu koje je poslao danas premijeru Bosne i Hercegovine Adnanu Terziću,ministru sigurnosti Bariši Čolaku i ministru vanjskih poslova Mladenu Ivaniću, visoki predstavnik je izrazio ”duboko žaljenje” da je morao donijeti ovu odluku te naglasio da je “Državna granična služba bez direktora od 14. februara 2004. a praktično bez bilo kakvog rukovodstva od 17. jula 2005.”.
Donošenjem ove odluke visoki predstavnik je podvukao da trenutni nedostatak rukovodstva podriva sposobnost DGS-a da funkcioniše. DGS ima zadatak da štiti granice BiH to je ključna uloga u osiguravanju da BiH u potpunosti sarađuje s Haškim tribunalom, te u borbi protiv organiziranog kriminala.

XS
SM
MD
LG