Linkovi

Novo lice američke javne diplomacije


Američki državni sekretar Condoleezza Rice je danas na posebnoj ceremoniji položenom zakletvom službeno na položaj primila Karen Highes, novog pomoćnika državnog sekretara za pitanja javne diplomacije.

Na ceremoniji je bio i predsjednik Bush, kojem je gospodja Hughes već odavno suradnik i prijatelj, kada je kazao da on ne bi mogao pomosliti i na koga boljeg za to mjesto od Karen Hughes - jer je ona najsposobnija, kako je naglasio, da na efikasan način predstavlja komunikaciju izmedju američke politike i ideala s jedne strane, i ostatka svijeta s druge.

Kao novi američki ambasador za javnu diplomaciju, gospodja Hughes je kazala kako je njen primarni zadatak promoviranje većeg poštovanja medju vjerama i nacionalnostima diljem svijeta.

Gospodja Hughes se sučeljava na ovom položaju s teškim zadatkom kontriranja anti-američkim nadzorima i raspoloženju koje je poraslo u svijetu posljednjih godina.

Prema najnovijem istraživanju Centra PEW, anti-američko raspoloženje je jako posebno u islamskim zemljama, čak i u američkim saveznicima kao što je Turska.

XS
SM
MD
LG