Linkovi

NATO avioni i brodovi u dostavi evropske pomoći koja stiže i iz BiH


NATO savez je usvojio plan prema kojem će koristiti vlastite brodove i avione kako bi dopremio čim prije pomoć žrtvama Katrine.

Generalni tajnik NATO saveza Jaap de Hoop Scheffer je izjavio u Briselu da 26-člani savez planira poslati najmanje dva transportna broda u pogodjena područja i dodatnu pomoć avionima.

Više od 90 zemalja svijeta i medjunarodnih organizacija su ponudile sve vrste pomoći pogodjenom području.

Narod Sjedinjenih Američkih Država duboko je dirnut i zahvalan za velikodušne ponude pomoći koje smo dobili od Vijeća ministara Bosne i
Hercegovine, općina, organizacija, kompanija i pojedinaca širom zemlje - kaže se u saopćenju američke ambasade u Sarajevu.

Mi veoma cijenimo tople izraze prijateljstva i solidarnosti koji su izrečeni uz
ponude pomoći. Ove velikodušne ponude su i praktična i moralna podrška koja
mnogo znači žrtvama ove strašne prirodne katastrofe i svim Amerikancima,
navodi se u saopćenju ambasade u Sarajevu.

U medjuvremenu je Kongresno udruženje Hispanika pozvalo administraciju predsjendika Busha da prihvati ponudu Kube da pošalje liječničke timove da pomognu u saniranju povrijeda žrtava Katrine. U saopćenju Hispanskog odjela američkog Kongresa, koji predstavlja 21 član Kongresa, se kaže da vlada u Washingtonu treba efikasno iskoristiti svaku ponudu za pomoć, kako bi se umanjila patnja naroda. Kubanska vlada Fidela Castroa je ponudila da pošalje tim od više od hiljadu i petsto doktora zajedno sa 36 tona lijekova i opereme. Glasnogovornik State Departmenta je izjavio kako je Kuba službeno ponudila generalnu pomoć, a da se za konkretnu ponudu liječničkog tima zna samo putem medija.

XS
SM
MD
LG