Linkovi

Prevaranti se nastoje obogatiti na nesreći drugih


Pomoć pristiže sa svih strana, i iz Amerike a iz inostranstva, za postradale u uraganu Katrina. Privatni donatori dali su milione dolara. Ali ovakve situacije su uvijek prilika sa prevarante.

Čak i prije uragana Katrina, razno-razni prevaranti su pokušali unaprijed da profitiraju na nesreći drugih. Registrovali su desetine web stranica koje su u imenu imali riječ Katrina.
Dan Hubbard radi za Websense, kompaniju koja se bavi bezbjednošću interneta.

Dan Hubbard:
Dva dna nakon udara uragana, imali su svoje stranice i sa njih slali e-mail-e milionima ljudi.

Ove poruke su igledale kao legitimne molbe za pomoć volontera od organizacija kao što je Crveni krst.

Ovi e-mail-i su imali grafike koje koristi Crvani krst kao i standarni formular kojim se putem kreditinih kartica daju donacije Crvenom krstu. Čak su imali i sigurnosni logo Crvenog krsta. Ali Dan Hubard kaže da su u pitanju lažne stranice.

Dan Hubbard:
Oni vas uvjeravaju da je to originalna i sigurna stranica, a očigledno nije tako.

Hubard nam kaže da su porijeklo ove web stranice i prevaranti koji stoje iza nje, nadjeni u Brazilu.

Dan Hubbard:
Dešava se kad pritisnete na -dati donaciju-, informacija koju ste unijeli ode trećem licu, a onda vas ponovo vrati na originalnu web stranicu Crvenog krsta, što vam onda izgleda vjerdostojno.

Pravi Crveni krst je primio milione dolara u vidu donacija putem svoje legitimne web stranice. Porijeklo nekih lažnih web stranica je nadjeno u Koreji, Kini i Sjedinjenim državama.
FBI je pozvan da na ovo reaguje. Predstavnica Crvenog krsta kaže:

Mary OConnell, Crveni krst:
Nevjerovatno je šta se radi američkim gradjanima koji poklanjaju svoj teško stečeni novac da bi pomogli ljudima kojima je sada pomoć potrebna. Tako da ja samo mogu reći da su ovi prevaranti najgori od najgorih.

Internetski eksperti kažu da sada ima više lažnih web stranica nego nakon bilo koje druge tragedije. FBI kaže već radi na ovom problemu u saradnji sa medjunarodnim policijama.
Na domaćem terenu, već su dva Amerikanca optužena za učešće u prevari. Oni koji žele pomoći žrtvama uragana se mole da ne odgovaraju na zahtjeve za pomoć poslate putem interneta, i uvjere se u vjerodostojnost svake od dobrotvornih organizacija prije nego joj daju donaciju.

XS
SM
MD
LG