Linkovi

Nijedna zemlja se ne može sama uspješno suprotstaviti terorističkoj prijetnji


U Washingtonu je sinoć završena dvodnevna konferencija o terorizmu i sigurnosti na kojoj su se okupila istaknuta imena i eksperti iz te oblasti. O završnom danu konferencije i zaključcima iz Washigntona izvještava Amra Alirejsović.

London i Madrid nam pokazuju da je svijet još uvijek opasno mjesto, a uragan Katrina nam je pokazao da još uvijek nismo spremni, moglo se čuti na konferenciji o terorizmu o kojoj piše i današnji Washington Post s naslovom Ne ignorirajte zapadnu Evropu, upozoravaju stručnjaci za terorizam, u kojoj su, kako navode, mnogi muslimani otuđeni i nisu asimilirani.
Irak, Afganistan, srednji istok, su također regioni o kojima se neizbježno govorilo kada je riječ o borbi protiv terorizma. Još jedno ime koje se veže za to je i zatvor Guantanamo na Kubi.

Bivša državna tajnica Madleine Albright je tokom svog govora na konferenciji rekla da je primjer kojeg je Amerika davala svijetu narušen pitanjem Guantanama i da će biti teško ponovno vratiti ugled Amerike. Sve dok ne priznamo da smo uradili nešto pogrešno, ne možemo vratiti ugled, rekla je gospođa Albright, dodavši da ljudi na različitim nivoima vlade moraju preuzeti odgovornost za ono što se dogodilo. Vjerujem da je Amerika izuzetna nacija, ali ona ne bi trebala biti izuzetak kada govorimo o vladavini zakona, rekla je Madleine Albright.

Po pitanju zatvorenika u Guantanamu i njihovog mogućeg vraćanja u zemlje odakle su došli, Charles Kupchan, profesor međunarodnih odnosa na univerzitetu Georgetown, za Glas Amerike kaže.

Mislim da je Guantanamo i dalje trn u oku Amerike. To je katastrofa iz perspektive javne diplomacije. Ne znam dokle su stigli pregovori o transferu zatvorenika, ali mislim da Bushova adminsitracija treba hitno djelovati kako bi se pokušao riješiti status zatvorenika, koji su zatvoreni bez mogućnosti suđenja, jer to i dalje narušava imidž Amerike u inostranstvu. Mislim da bi se što veći broj zatvorenika trebao vratiti svojim zemaljama porijekla, a onima kojima ostanu bi trebalo biti ponuđeno odgovarajuće suđenje, kako vanjski svijet ne bi bio mišljenja da Sjedinjene države stavljaju same sebe iznad zakona, rekao je za Glas Amerike Charles Kupchan.

Nijedna zemlja se ne može sama uspješno suprotstaviti terorističkoj prijetnji i ključno je graditi savezništvo u svijetu, jedan je od zaključaka konferencije.

XS
SM
MD
LG