Linkovi

Moraće se mijenjati stavovi zvanične Banja Luke


Javier Solana, Visoku predstavnik EU za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku danas je u Briselu razgovarao o toku reforme policije u BiH, sa viskim predstavnikom Paddy Ashdownom.

Gospodin Solana je, kaže se u saopćenju iz njegovog ureda, podsjetio na osnovne principe na kojima obuhvatan politički sporazum
sa EU treba biti baziran: osiguranje kompetencija isključvo na državnom nivou, uklanjanje političkog mješanja u policijske poslove i ustanovljivanje policijskih regiona na bazi tehničkih i profesionalnih kriterija.

On je ponovio da se o tim principima ne može pogadjati i da se oni neće promjeniti. Sve strane u BiH se trebaju fokusirati na nastojanja da dodju do sporazuma do sredine septembra kako bi otvorili put za odpočinjanje pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju krajem ove godine.

Evropska unija sada čeka na potez Banja Luke, utisak je nakon današnje posjete lorda Ashdowna
Briselu, koja dolazi nakon još jedne neuspjele runde pregovora o policijskim reforma, javlja iz Brisela naš dopisnik, Elvir Bucalo.

Posljednja šansa za progres prema evropskim institucijama je nastavak razgovora u ponedjeljak, šansa koja se, prema evropskom stavu, ne smije propustiti.

Unija ne odustaje od tri principa po kojima moraju biti provedene policijske reforme, poruka je koju je nakon današnjih sastanaka u Briselu, ponio lord Asdown.

On se susreo sa nekolicinmom evroposkih zvaničnika, a iz kancelarije jednog od nejgovih današnjih sagovornika, visokog predstavnika EU, Javiera Solane, sem podrške, prenosi i zajednički stav o situaciji "uzmi ili ostavi" pred kakvom se našla vlast u Banja Luci:

Paddy Ashdown:

Visoki predstanik EU, Javier Solana je rekao da je vrijeme da se presatne uludo trošiti vrijeme...prespektiva je izolacija i crna rupa.

Za sada se ne razmišlja o kaznama- Brisel i lord Ashdown cekaju ponedjeljak i rezultat nastavka razgovora. Neće biti ni primjene Kiparskog modela- dijeljenja države, kako bi jedan njen dio išao dalje- to je, tvrdi se, suprotno Daytonskim principima. U EU će ući ili cijela BiH, ili neće ući nikako.

Zvanični Brisel je danas još jednom jasno i nedvosmisleno poručio da tri principa nisu
podložna pregovorima- neće se ni mijenjati a želi li zemlja započeti pregovore sa EU prije
desetogodišnjice Daytona, morache se mijenjati stavovi zvanične Banja Luke.

XS
SM
MD
LG