Linkovi

BiH će podpisati Konvenciju UN-a protiv korupcije


Predstavnici organizacije Transparency International za Bosnu i Hercegovinu saopštili su danas u Banjaluci da će delegacija
BiH naredne sedmice u Njujorku potpisati Konvenciju UN-a protiv korupcije nakon čega se može očekivati smanjenje korupcije u zemlji.

Potpisivanjem Konvencije protiv korupcije zakazano naredne sedmice u Ujedinjenim Nacijama Bosna i Hercegovina će se pridružiti grupi od 126 zemalja svijeta koje su prihvatile ovu konvenciju.

Izjavio je ov danas u Banjaluci predsjedavajući Odbora direktora Transparency International za Bosnu i Hercegovinu,Boris Divjak naglašavajući da ova konvencija uspostavlja nove standarde u prevenciji protiv korupcije što bi moglo dovesti do poboljšanja rejtinga B i H u ovoj oblasti kao i do povećanja povjerenja građana u državne institucije. On je precizirao da je korupcija u Bosni i Hercegovini još uvijek veoma prisutna a kao poseban segment je izdvojio Zakon o javnim nabavkama koji se, kako je istakao, ne sprovodi dosljedno.

«Problem je u tome što, iako postoje zakoni, nisu uspostavljene institucije. Trenutno, imamo vakum u nepostojanju institucija na državnom nivou i razvlašćenih institucija na etitetskom nivo tako da u slučaju bilo kakvih žalbi na odluke oko javnih nabavki, oko konkursa, vi u stvari nemate kome da se žalite i ovakav vakum odgovara svima jer je trenutno nemoguće postići do kraja transparentnu proceduru javnih nabavki.»

Predstavnici Transparency International su izrazili nezadovoljstvo i slobodom pristupa informacijama u Bosni i Hercegovini najavljujući konkretne aktivnosti na poboljšanju zakonske regulative u ovoj oblasti što bi trebalo koristiti običnim građanima u svakodnevnom životu.

XS
SM
MD
LG