Linkovi

Milorad Dodik optužio ICG za održavnaje krize u BiH


Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Milorad Dodik ocijenio je danas u Banjaluci da će pregovori o reformi policijskih snaga doživjeti neuspjeh optuživši Međunarodnu kriznu grupu za održavanje krize u Bosni i Hercegovini.

Pregovori o reformi policijskih snaga u B i H će doživjeti propast i stoga, treba zaustaviti farsu uobličenu u sterilne sastanke koji se ovih dana održavaju po cijeloj Bosni i Hercegovini.

Izjavio je ovo danas u Banjalci predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Milorad Dodik,ujedno optuživši Međunarodnu kriznu grupu za neprimjerene pritiske na Republiku Srpsku.

«Reformu policije, koja se vodi kroz institucije, a mi podržavamo da se ona dešava kroz institucije, prati enormna vrsta pritisaka koji idu za tim da se nešto, što se već jasno zna da neće biti prihvaćeno, mora prihvatiti pod nekom vrstom pritiska. Tako i Međunarodna krizna grupa sa svojim stavovima nikad nije pomogla ovdje u situaciji u rješavanju u Bosni i Hercegovini, uvijek je to komplikovala i ovdje je jasno kroz izvještaj Međunarodne krizne grupe najbolje se vidi da oni žele da održe nizak stepen krize koji će uvijek biti dovoljan za angažman različitih međunarodnih organizacija.»

Milorad Dodik je, takođe, pozdravio nedavno prihvatanje rješenja u oblasti reforme sistema odbrane.

Tim povodom i klub srpskih delegata u Vijeću naroda Republike Srpske danas je zaključio da nema osnova za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa u vezi sa nedavno odlukom Narodne Skupštine o prenosu nadležnosti iz oblasti odbrane na nivo Bosne i Hercegovine. Prethodno su i klubovi bošnjačkog i hrvatskog naroda u Vijeću naroda podržali ovu odluku.

XS
SM
MD
LG