Linkovi

Gradonačelnik New Orleansa naredio prisilnu evakuaciju preostalih


Strahuje se da će se isušivanjem New Orleansa otkrivati sve više i više tijela postradalih. Iz centra za kontrolu zaraznih bolesti su, u medjuvremenu, saopćili da je četvero ljudi umrlo od bakterije koja je u vezi sa kolerom.

Ekipe za spašavanje još uvijek tragaju za preživjelim, obilazeći kuću po kuću. Mnogi čekaju da budu evakuirani, dok drugi odbijaju da idu. U isto vrijeme oni koji su predhodnog dana odbijali da napuste svoje domove, narednog dana su spremni da idu.

Gradonačelnik Ray Nagin je naredio prisilnu evakuaciju preostalih preživjelih od poplava, koji su odbili napustiti grad. Čak nekoliko hiljada gradjana pogodjenog grada je odbilo otići, usprkos upozorenjima da je voda od poplave zagadjena i opasna po život.

Helikopteri koriste razvaljene auto-puteve da slete i odvezu ljude izvan grada. Sedmicu dana nakon katastrofe napori su još uvijek koncentrisani na nalaženje preživjelih. Ali sa gotovo ispražnjenim gradom rastu strahovanja da bi broj mrtvih u New Orleansu mogao dostići 10 hiljada. Timovi za pomoć treba tek da otpočnu sa sveobuhvatnije traganje za mrtvim.

Tijela postradalih danima leže uz ceste, i plutaju poplavljenim ulicama, mnoga još netaknuta.

Preostali stanovnici prave privremene grobove kao za ženu poznatu po nadimku Vera, preko čijeg je tijela prekrivač na kojem je sprejom u boji napisano: Ovdje leži Vera. Pomozi Bože.

Većina do sada otkrivenih mrtvih nemaju imena, a neki od njih neće nikada biti indetificirani, jer su se njihova tijela raspala u vodi na velikim vrućinama, prije nego su otkrivena.

Nakon slika Verinog privremnog groba, koje su obišle svijet, njena sudbina je otkrivena. 66-to godišnja Elvira Smith, poznata kao Vera, živjela je pet blokova dalje od mjesta gdje je poginula. Njen muž kaže da ju je udario automobil nakon što je uragan zahvatio taj dio, i da je njeno tijelo ostalo prekriveno na cesti dok joj mještani nisu našli privremeni grob.

Oko 60 posto New Orleansa je još uvijek pod vodom i trajaće sedmicama, neki predvidjaju mjesecima, dok se voda isuši ostavljajući iza sebe toksični mulj, i kako se strahuje na hiljade tijela postradalih.

U gradu Saint Gabriel, u jednom velikom skladištu, uspostavljena je mrtvačnica za postradale od uragana Katrina, koja može primiti nekoliko hiljada tijela.

Pomoć ubrzano stiže, a nakon hitnih popravki sinoć je New Orlenas dobio nešto struje i po prvi put su nakon osam dana gradska svjetla obasjala nebo.

XS
SM
MD
LG