Linkovi

Senat će 12.  septembra početi raspravu o Johnu Robertsu


Američki Senat će 12. septembra početi proces rasprave o kandidatu za Predsjedavajućeg Vrhovnog suda, Johnu Robertsu. On će biti izložen detaljnom ispitivanju vezanim za njegov prethodni rad i stavove o vrlo politiziranim pitanjima kao što su pravo na abortus i pravo na privatnost informacija.

Izbor bilo kojeg suca Vrhovnog suda je od ključne važnosti s obzirom da se radio o najvišem sudu u Americi, kaže nam Judith Schaffer, zamjenik direktora People for American Way, liberalne organizacije koja se bavi lobiranjem u Washington-u.

Judith Schaeffer:
Vrhovni sud ima zadnju rijec kada je u pitanju interpretacija Ustava, ima zadnju riječ u svakoj žalbenoj parnici koju odluči suditi, tako da je pitanje vrhovnih sudaca, a ima ih samo devet, od ogromne važnosti, osobito zbog toga što imaju doživotni mandat.

Do ovog ljeta, u Vrhovnom sudu je bilo istih devet sudaca od 1994 godine, što najduža neizmijenjena postava u istoriji, navodi Michael Greve, akademik i član konzervativnog američkog Instituta Enterprise u Washington-u

Michael Greve:
To znači da su se ti suci dobro poznavali. Oni unaprijed znaju šta ko radi, tako da sa ne radi o samo jednoj nominaciji. Ovim ćemo dobiti sasvim drugačiji i novi Vrhovni sud. Kako će to izgledati, to niko ne zna unaprijed, ali očekujemo jedan vrlo turbulentan period u Sudu.

Američki predsjednik George W. Bush je nominovao suca John-a G. Roberts-a za slijedećeg Predsjedavajućeg Vrhovnog suda, nakon smrti William Renquista. Sudac Roberts se smatra konzervativnim. Ukoliko se njegova nominacija odobri, ideološki balans suda se neće promijeniti.

Ali kada Predsjednik Bush bude nominavao vrhovnog sudca koji će zamijeniti Sandru Day O Connor, koja je početkom godine dala ostavku, može se desiti da u Vrhovnom sudu bude dominantna desna struja. Iako ju je nominovao Predsjednik Ronald Reagan koji je bio republikanac, OConnor je bila odlučujući glas balansa u inače ideološki podijeljenom Vrhovnom sudu. A to je stvar koja će se sigurno promijeniti ukoliko Predsjednik Bush nominuje veoma konzervativnog kandidata da preuzme njeno mjesto.

XS
SM
MD
LG