Linkovi

Poziv na evakuaciju svih preostalih u New Orleansu


Gradonačelnik New Orleansa je izjavio da su radnici učinili značajan napredak u crpljenju vode iz tog grada. Govoreći danas na konferenciji za novinare, gradonačelnik Ray Nagin je procjenio da je 60% tog grada pod vodom, dok je prije par dana taj procenat iznosio 80%. Gradonačelnik je obećao da će obnoviti New Orleans, ali je pozvao ljude da se ipak evakuiraju, zbog rizika kojeg predstavljaju požari, zagađena voda i komarci koji prenose bolesti. Vlasti u New Orleansu su istovremeno uspostavile ogromnu mrtvačnicu u mjestu Saint Gabriel sjeverno od grada, kako se sve više i više tijela pojavljuje na površini nakon sporog, ali konstantnog povlačenja vode. Inženjeri su započeli teški zadatak ispumpavanja vode iz grada, dan nakon što su opravili glavni nasip koji je pukao pod naletom Katrine. Zvaničnici kažu da bi mogla proći i tri mjeseca prije nego se sva voda ispumpa iz New Orleansa.


Predsjednik Bush je izjavio da će nadgledati istragu o tome šta je bilo pogrešno u vladinom odgovoru na uragan Katrina, kako bi se osiguralo da je zemlja sposobna izdržati još neki mogući uragan ili napad.

Nakon današnjeg susreta sa članovima svog kabineta, on je također rekao da u četvrtak u taj region šalje potpredsejdnika Dicka Cheneya.

Američki predsjednik nije direktno odgovorio kada su ga upitali da li bi iko od članova njegovog tima za hitne slučajeve trebao biti otpušten.

Nešto ranije, glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan je izjavio da se Administracija ne namjerava uplitati u, kako je to nazvao, igru medjusobnog okrivljavanja, nego da želi da se umjesto toga fokusira na akcije spasavanja i obnove diljem pogodjenog područja.

Demokratska senatorica Hllary Clitnon je pozvala predsjednika Busha da uspostavi nezavisnu komisiju koja bi istražila odgovor vlade u slučaju uragana Katrina.

XS
SM
MD
LG