Linkovi

Lakše je pomilovati kriminalca nego položiti vozački ispit


Visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown suspendovao je sva ovlaštenja za pomilovanje lica osuđenih za krivična djela koja imaju članovi Predsjedništva BiH, predsjednici entiteta i gradonačelnik distrikta Brčko.

"Ova odluka biće na snazi sve dok Parlamentarna skupština BiH ne donese novi zakon o pomilovanjima u BiH, što očekujem da će se desiti, najvjerovatnije, već u oktobru", rekao je Paddy Ashdown na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Visoki predstavnik u BiH je istakao da je radna grupa Parlamenta BiH, uz pomoć OHR-a, pristupila izradi prijedloga novog zakona o pomilovanjima u BiH.

"Ovo je sada test za Parlament BiH", poručio je Paddy Ashdown i istakao da je ponuđeni tekst novog zakona solidan i u skladu sa evropskim principima i standardima.

Prema njegovim riječima, taj prijedlog predviđa najavu objave odluka o pomilovanjima, vođenje procesa pred javnošću i uključuje stav pravosuđa.

On je istakao da je morao da reaguje nakon što se uvjerio da se neki pojedinci u BiH izdižu iznad zakona i zloupotrebljavaju svoja ovlaštenja.

"Lakše je u ovoj zemlji da kriminalac bude pomilovan za svoja nedjela, nego što običan građanin može da položi vozački ispit", rekao je Paddy Ashdown.

Kao primjer naveo je SAD, gdje su u periodu od 1980. do 2000. godine bile donesene 43 odluke o pomilovanju godišnje, dok su u BiH u prvih osam mjeseci donesene 142 odluke o pomilovanju.

Visoki predstavnik u BiH potvrdio je da će novi zakon biti donesen na državnom nivou i da će biti obavezujući i za entitete.

XS
SM
MD
LG