Linkovi

Protesti u Bosanskom Brodu i bojkot u Janji


Radnici jedine bosanskohercegovačke rafinerije nafte u Bosanskom Brodu danas su protestvovali zbog prekida proizvodnje u ovom kolektivu i duga od 12 neisplaćenih plata.U Janji kod Bijeljine učenici bošnjačke nacionalnosti ni danas nisu došli u školu tražeći izvođenje nastave pom,nacionalnom,programu.

Oko 1.500 radnika jedine bosanskohercegovačke rafinerije nafte u Bosanskom Brodu danas je u jednočasovnom protestu ispred upravne zgrade zatražilo isplatu 12 zaostalih plata, pokretanje proizvodnje u preduzeću i odgovornost lica koja su rafineriju dovela u nezavidan položaj.

Predsjednik sindikata rafinerije, Slavko Vidić je saopštio da se radnicima ,pored neisplaćenih plata, već više od dvije godine ne uplaćuju ni doprinosi za penziono i socijalno osiguranje. On je istakao da rafinerija ne radi već dva mjeseca zbog nepovoljnog ugovora o uslužnoj preradi sa londonskom kompanijom Vitol zahtjevajućida taj ugvor bude raskinut.

Predstavici sindikata su najavili da će protesti biti održavani i narednih šest dana u Bosanskom Brodu te da će u slučaju da Vlada ne odgovori na zahtjeve radnika biti nastavljeni u Banjaluci.

Djaci bošnjačke nacionalnosti nisu došli u školu

Nakon jučerašnjih protesta učenika bošnjačke nacionalnosti u Janji kod Bijeljine danas nije bilo okupljanja ali đaci bošnjačke nacionalnosti ni danas nisu došli na nastavu u Osnovnu školu «Meša Selimović» u ovom mjestu.

Naime, njihovi roditelji su zatražili da se nastava iz maternjeg jezika, istorije, geografije i još nekih predmeta od šestog do devetog razreda izvodi odvojeno te da nastavnici budu Bošnjaci kao i da se smijene direktor škole i dosadašnji Upravni i Nadzorni školski odbor.

Tim povodom danas su u Janji boravili pojedini poslanici u Narodnoj Skupštini Republike Srpske a predstavnici nadležnih institucija su najavili rješavanje ovog problema do kraja sedmice. Reagovale su i pojedine političke partije uz ocjenu da bi ovaj događaj mogao ugroziti međunacionalne odnose u opštini Bijeljina. Inače, Osnovnu školu Meša Selimović u Janji pohađa 56 odsto učenika srpske i 43 posto bošnjačke nacionalnosti.

XS
SM
MD
LG