Linkovi

ICG krivi SDS i Beograd na čelu sa Vojislavom Koštunicom


Bez suvišnih političkih termina i obzira, medjunarodna krizna grupa predvidja za BiH, da će se, ukoliko u nekoliko narednih sedmica ne usvoji neophodne policijske reforme, suočiti sa zidom na putu ka integraciji u evropske sturkture.

U medjuvramenu, medjuarodno namjesništvo, uobličeno u Visokom predstavniku, biće prisutno barem naredne dvije -tri godine, jasno ukazujući da medjunarodna zajednica ne vjeruje da zemlja svojim snagama može prevazići izazove sa kojima će, u toj slijepoj ulici, biti sučena.

Bez policijskih reformi se dovodi u pitanje i aktuelna politika Brisela i ostataka svijeta prema Sarajevu, politika koja je obećanim evropskim perspektivama trebala da razbije otpor reformama.

Medjunarodna krizna grupa jasno ukazuje na, po njima, najvećeg krivca za trenutnu blokadu progresa- najveću političku partiju bosanskih Srba i srpsku vladu u Beogradu, kojoj je na čelu Vojislav Koštunica. Svi dosadašnji pokušaji u provodjenja policijski reformi su propali, jer su otvorno blokirani SDS-om, koji za takvu politiku ima punu podršku vlade u Beogradu, Srpsko pravoslavne crkve i snaga bezbjednosti u Srbiji, gdje svi oni, prema Medjunarodnoj kriznpoj grupi, imaju istu želju- priključenje Republike Srpske Srbiji, što bi bio dio konačnog "kosovskog aranžmana".

Za Sarajevo je sav manevarski prostor gotovo potrošen- ako se do 15. septembra ne postigne napredak u policijskim reformama, Evropska komisija će i formalno odbiti bh aplikaciju za početak stabilizacijskog i asocijacijskog procesa. To znači zatvaranje vrata za najmanje dvije naredne godine, jer će se zemlja već naredne godine, umjesto reformama, baviti izborima.

Zato za medjunarodnu kriznu grupu nema vremena za gubljenje- ukoliko nastavi sa blokadom reformi, RS mora zabraniti SDS, a Brisel mora, u svakom sluccaju, mlaku i neefikasnu evropsku policijsku misiju zamijeniti ozbiljnijim orudjem.

Poruka Beogradu, ovim povodom, trebala bi biti da će vlastiti stabilizacijski i asocijacijski proces suspendovati, ukoliko ne utiče na RS da što je prije moguće pristane na suštinsku reformupolicijskih snaga u državi.

XS
SM
MD
LG