Linkovi

Turska je pogriješila u odnosu prema Kurdima


Turski premijer Recep Tayyip Erdogan nedavno je izjavio da je Turska pogriješila u načinu na koji se odnosila prema svojim gradjanima Kurdima. Ne obazirati se na te greške, rekao je gospodin Erdogan, nije ponašanje koje dolikuje jednoj tako sjajnoj zemlji kao što je Turska. Premijer je o tome govorio okupljenoj masi koja ga je bodrila, u Diyarbakiru, najvećem gradu u jugo-istočnom, većinski kurdskom dijelu Turske.

Sezgin Tanrikulu, predsjedavajući advokatskog udruženja Diryarbakira, rekao je da značaj tog premijerovog obraćanja ne smije biti potcijenjen. Gospodin Tanrikulu je rekao da je to prvi put da neki turski lider priznaje nepravde počinjene od strane države.. Gradonačelnik Diryarbakira Osman Baydemir nazvao je premijerove izjave osnovom za okretanje nove stranice u odnosima. Prvo i prije svega, rekao je gradonacelnik Baydemir, mi trebamo zaustaviti oružani sukob. Ako se zaustavi nasilje, onda može biti uspostavljena atmosfera povjerenja.

Decenijama, turski Kurdi traže ukidanje zabrane kurdskog jezika, tražeći i pravo da se pridržavaju svoje tradicionalne kulture. Većina Kurda je I mimo toga učestvovala u političkom i kulturnom životu Turske. Ali neki Kurdi su se okrenuli nasilnim separatističkim grupama kao što je Radnička partija Kurdistana.

Posljednjih godina, turska vlada je sprovela zakonske reforme kako bi zaustavila zloupotrebe od strane snaga sigurnosti. 2004. god. počeli su se održavati privatni kursevi kurdskog jezika u Istanbulu i šest gradova na jugoistoku zemlje. Nakon govora kojeg je održao u Diyarbakiru premijer Erdogan je zatražio od neposrednih rukovodilaca turskih medija da dozvole regionalnim radio i televizijskim stanicama da emituju program na kurdskom jeziku.

PREMIJER ERDOGAN:

Naravo, mi nemamo iluzija. Hocu reći, ovaj problem je problem koji ima duboke korijene i koji ne može biti riješen jednostavno, sa nekoliko govora ili sa nekoliko putovanja. Mi smo svi toga svjesni. Ali, mogu reći da, ako ništa drugo, ispravan je pravac kojim želimo da idemo i poduzeti su neki pozitivni koraci.

Turska je posljednjih godina načinila impresivne korake na demokratizaciji i poštivanju ljudskih prava, kaže se u pismenom saopštenju kojeg je izdao američki State department. Sjedinjene države su pohvalile turske vlasti i turski narod zbog njihovih odlučnih nastojanja i nastaviće podržavati Tursku dok ona unapredjuje status svoje kurdske manjine.

XS
SM
MD
LG