Linkovi

Terorizam, sigurnost i američka namjera


Samo nekoliko dana prije obilježavanja četvrte godišnjice terorističkih napada od 11. septembra, preko 100 stručnjaka za pitanja sigurnosti i terorizma sastali su se u Washingtonu na dvodnenom forumu pod naslovom: Terorizam, sigurnost i američka namjera: Put ka sveobuhvatnijoj strategiji.
Prvi dan skupa pratila Mirela Bruk.

Forum kojeg je organizirao neovisni i nestranački institut sa sjedištem u Washingtonu,
” The New America Foundation”, je udruženje različitih grupa intelektualaca, građanskih lidera i biznismena, koji su ovaj put potakli na organziranje dvodnevnog skupa s ciljem ukazivanja na buduće korake i prijedloge u borbi protiv terorizma.

Forum je okupio američke i svjetske stručnjake po ovom pitanju i već tokom prvog dana potakao na potrebu rješenje brojnih problema. Na samom početku je rečeno da ovaj skup ne namjerava biti, kako su to organizatori kazali ”politički ispravan”, već je cilj predočiti različita mišljenja po pitanju američke vanjske politike i borbe protiv terozima kako bi se stvari postavile na pravo mjesto.

Američki senator Joseph Biden je tokom svog izlaganja kazao da se oružje za masovno uništavanje treba držati van domašaja terorista, da u budućnosti treba stvarati alijanse sa međunarodnim organizacijama u cilju borbe protiv terorizma, posebno u Evropi, i pomagati zemljama Srednjeg istoka da gaje i unapređuju demokraciju.

Predstavnica u Zastupničkom domu američkog Kongresa, Jane Harman, Demokrata iz Californije, se kao i senator Biden osvrnula na katastrofu koju je prouzrokovao uragan Katrina u tri savezne američke države. Ona je ovu katastrofu usporedila sa detonacijim oružja za masovno uništenje, odnosno sa situacijom kada ima jako puno žrtava, prepune bolnice, prekinute komunikacije, dok nas istovremeno, kako je kazala, teroristi promatraju.

Gospođa Harman je dodala da je za ovu oluju bilo izdato upozorenje pet dana prije nego je poharala ovo područje, naglašujući da po njenom mišljenju, reagiranje na katastrofu nije bilo adekvatno.

George Soros, osnivač Otvorenog društva, Fondacije za promicanje demokracije, je kazao da rat protiv terorizma stvara nedužne žrtve i da upravo to pomaže teroristima, te da se mora pronaći novi konsenzus o toj borbi .

Na skupu su se čuli prijedlozi da Sjedinjene Države trebaju učiniti više kako bi osvojili srca i duše žitelja muslimanskih zemalja, kao i preporuke za dodatnim obučavanjem diplomatskog personala Sjedinjenih Država, ali i da postoji potreba značajnijeg uključivanja u prosec borbe protiv terorizma Amerikanaca iračkog, iranskog ili pakistanskog porijekla. Skup se nastavlja izlaganjima brojih stručnjaka, dok se organizatori nadaju da će ovaj dvodnenvi dijalog pomoći izgradnji novog konsenzusa koji će odgovarati i građanima Sjedinjenih Država i građanima svijeta.

XS
SM
MD
LG