Linkovi

Brane i nasipi već dugo su smatrani nedovoljnom zaštitom New Orleansa


Evakuacije u New Orleansu se još uvijek odvijaju, no radnici i inženjeri su već ušli u neke dijelove grada kako bi pokušali popraviti sisteme brana i nasipa, koji štite New Orleans, a koji su se porušili pod naletom vode. Pitanje koje se sada postavlja jest: koliko će vremena za to trebati, kako i kada će se povući voda iz ulica grada?

I prije nego se uragan Katrina podigao, stručnjaci su upozoravali na to da njuorleanški sistem brana, koji grad koji leži ispod nivoa mora - štiti od naleta vode, nije već dugo adekvatan. Samo dan nakon što je Katrina udarila o tlo, dijelovi dvije velike brane su popucali, a voda pokuljala ulicama i uskoro se proširila cijelim gradom. Takve brane inače okružuju cijeli New Orleans štiteći ga od rijeke Mississippy i jezera Ponchartrain. Kiša koju je donijela Katrina, i nevjerovatna snaga vjetra, stvorili su dovoljno pritiska da barijere popuste i padnu. Zapovjednik ineženjerskog korpusa američke vojske, general Carl Strock, kaže da su stručnjaci znali da uragan kategorije 4, kakva je Katrina, može sruštiti zaštitu jer su brane gradjene tako da podnesu uragan kategorije 3:

General Carl Strock:
Upravo zbog toga su gradonačelnik i guverner Luizijane naredili evakuaciju New Orleansa - znali su da ako uragan tipa 4 ili 5 udari, ovaj sistem brana neće moći izdržati. Zato smo i evakuirali gotovo cijeli grad.

Pretpostavljalo se godinama da bi moglo doći do ovakve katastrofe, još od uragana Betsy 60-tih godina prošloga stoljeća. Novine, stručnjaci, pa i članovi Kongresa koji su posjetili zonu tsunamija, su upozoravali da bi ovakva šteta bila neizbježna. Bobby Jindal, kongresmen republikanac, iz Luizijane, lobirao je da se poduzmu mjere predupredjenja nesreće.

Kongresman Bobby Jindal:
Naš argumenat je izmedju ostaloga bio: uložimo u to sada, prije nego izgubimo silne živote i dolare u budućnosti.

Iako su neki koraci poduzeti da se malo ojača sistem, tanak budžet je onemogućio ozbiljnije jačanje barijera. Chip Groat, iz američkog Geološkog Zavoda, kaže da su takve odluke kratkovide.

Chip Groat:
I biće sve gore s vremenom, jer imamo prirodu protiv nas.

Nakon što inženjeri zatvore i ponovno dignu brane u slijedećih nekoliko dana, general Carl Strock se nada da će priorda suradjivati s ljudima i pomoći da se voda isuši:

General Strock:
Plan nam je da s jedne strane jezera skinemo brane koje nisu popucale, kako bi gravitacija odradila svoje, i voda se prirodno povukla, To se za sada čini najefikasnijim načinom.

Potom će se koristiti pumpe da se ukloni ostatak vode, General Strock kaže da će trebati nedjelje da se isuši cijeli grad - bez čega se ne može ni pomisliti na rekonstrukciju.

XS
SM
MD
LG