Linkovi

Irak je najvažnije bojno polje


Sjedinjene Države i njihovi prijatelji i saveznici uključeni su u globalni rat protiv terora. Ovaj rat prvo je dosegao obale Sjedinjenih Država, 11.septembra 2001., kada su teroristi ubili blizu tri hiljade ljudi, kaže predsjednik George W. Bush.

GEORGE W. BUSH:
Od tada, oni su nastavili sa ubijanjem - u Madridu, u Istanbulu, u Džakarti, Casablanci, Rijadu, na otoku Bali, u Londonu, Sharm
el-Shikhu i na drugim mjestima.

Gospodin Bush kaže da teroristi ubijaju zbog toga što preziru one koji žive u slobodi.

GEORGE W. BUSH:
Mi vjerujemo u poštivanje ljudskih prava, u ljudsko dostojanstvo svakog muškarca, žene i djeteta na ovom svijetu. Teroristi
vjeruju da je život cijelog ljudskog roda beskoristan.

U ovom prvom ratu, u dvadeset i prvom stoljeću, kaže gospodin Bush, svako bojno polje je važno, a najvažnije od njih je Irak.

GEORGE W. BUSH:
Teroristi su se ustremili na Irak. Vidite, oni dolaze u Irak zato što se plaše nailaska slobode. Njihov najistaknutiji lider je Jordanac imenom Zarqawi koji je iskazao svoju odanost Osami bin Ladenu. Redovi ovih ljudi puni su stranih boraca koji su došli iz zemalja poput Saudijske Arabije i Sirije i Irana, Egipta, Sudana, Yemenna i Libije. Oni nemaju podršku iračkog naroda - tako da su meta njihovih automobila bombi i drugih samoubilačkih napada, nevini Iračani.

Ulog koji je stavljen na kocku u Iraku ne može biti veći, kaže gospodin Bush.

GEORGE W. BUSH:
Brutalno nasilje u Iraku danas jasan je znak opredjeljenosti terorista da spriječe demokratiju i da puste korijenje na Srednjem istoku. Oni znaju da će uspješnost slobodnog Iraka, koji može biti ključni saveznik u ratu protiv terora i simbol uspjeha za druge, biti poražavajući udarac njihovoj strategiji da zavladaju regionom. I dalje budu prijetnja Americi i slobodnom svijetu. Oni znaju kada njihova ideologija mržnje pretrpi poraz u Iraku - Srednji istok će imati jasan primjer slobode, napretka i nade.


Gospodin Bush kaže da će mračnjaštvo terora biti poraženo i snage slobode i umjerenosti će preovladati širom muslimanskog svijeta.

XS
SM
MD
LG