Linkovi

Evropske perspektive za Balkan treba razvijati što  više i što je brže moguće


Najviši evropski zvaničnici su na neformalnom ministarskom sastanku u Newportu iskazali uvjerenje da je trenutno od posebne važnosti da se što prije za Balkan otvore evropske perspektive- ne samo deklarativno, već i konkretnim koracima. S tim u vezi, naglašava se važnost započinjanja pregovoa sa SCG, a za Hrvatsku, za sredinu mjeseca, najavljuje analiza ispunjavanja uvjeta za završnu rundu razgovora Brisela i Zagreba. Iako prilike u BiH i njene evropske perspektive nisu bile na dnevnom redu skupa u Newportu, i zvanično Sarajevo je "izmedju redova" moglo da nadje dovoljno poruka za sebe.

Koncept evropske perspektive za Balkan treba razvijati što je više i brže moguće, stav je ministara vanjskih poslova Unije, okupljenih u Welsu. Ako tek završeni dvodnevni skup za Zapadni Balkan ima važnost, ona se ogleda u značajnom evropskom jedinstvu po pitanju budućih odnosa Brisela i zapadnobalkanskih država.

Potreban je veći evropski fokus, finansijska pomoć i ostali, ne manje važni vidovi podrške tzv. "strateškim grupama" u balkanskim državama-poslovnim ljudima, studentima...

U svjetlu snažnijih evropskih perspektiva za Balkan, treba gledati i insistiranje dva ključna briselska autoriteta- viskog predstavnika Javiera Solane i komesara za proširenje, Olli Rehna, da što prije započnu pregovori sa SCG - tako će se Beogradu i Podgorici dati konkretni "medjaši staze prema Briselu", a sa druge strane, nadaju se u evropskim institucijama, primiriti snage koje bi na toj stazi, umjesto državne zajednice, željele vidjeti dvije odvojene države.

Tako je komesar Rehn, u komentaru poziva glavne haške tužiteljice, Carle Del Ponte, da se pregovori uslove hapšenjem Ratka Mladića, ipak izrazio nadu da će Vijeće ministara uskoro dati Komisiji "zeleno svjetlo" i da će 5. oktobra započeti uobličavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju izmedju SCG i Evropske unije. Za start pregovora je, prema Rehnu, umjesto "pune saradnje" dovoljno postojanje "bitnog napretka ka punoj saradnji sa Hagom".

Nisu zaobidjeni ni napori Zagreba da, nakon više mjeseci odgadjanja, zajedno sa Turskom, početkom oktobra, započne završne razgovore o pristupu Uniji. Za razliku od dosadašnjih čvrstih evropskih insistiranja da se prije pregovora u Hagu nadje Ante Gotovina, Evropljani su, uz najavu da će se Hrvatskom baviti sredinom ovog mjeseca, ostavili mogućnost ulaska u pregovore "na mala vrata".

I u ovom slučaju je komesar Rehn sklon mišljenju da je moguće da se hrvatska saradnja sa Hagom ocijeni kao potpuna i bez odbjeglog generala u pritvoru Tribunala.

Utisak je da Unija, kada je riječ o Zapadnom Balkanu, ne želi više gubiti vrijeme i svuda gdje ima šanse za to, daje prelazne ocjene za novi korak zapadnobalkanskih država u integracijskom procesu. Zvanično Sarajevo, sa te strane, može nakon Newporta jasno razlučiti kolike su mu šanse za prolaznu ocjenu na skorom septembarskom ispitnom roku.

XS
SM
MD
LG