Linkovi

Gerhard Schroeder i Tonu Blair ponudili pomoć Sjedinjenim Državama


Evropski lideri su danas ponudili pomoć Sjedinjenim Državama nakon uragana Katrina.

Britanski premijer Tony Blair je danas izjavio da je njegova zemlja rastužena devastacijom koju je prouzročio uragan Katrina i da će pomoći Sjedinjenim Državama na sve moguće načine.

Želimo izraziti naše suosjećanje i solidarnost i uputiti molitve i misli ljudima koji su pogođeni onim što se desilo u Maksičkom zaljevu. Kao što sam jučer rekao predsjedniku, ova će zemlja biti spremna da pomogne na sveki mogući način, rekao je premijer Blair.

Ponudili smo korištenje sve logistike koju imamo na raspolaganju. Ponuda je prihvaćena i stoga ćemo uputiti sljedeću vrstu pomoći: medicinsku pomoć, kao što je evakuacija helikopterima, timovi za vakcinaciju, prečišćavanje vode kako bi se omogućilo postojanje pitke vode, kao i tehničke sposobnosti. Sve što smo ponudili može se poslati za veoma kratko vrijeme. Mi pomoć za Ameriku možemo poslati uz pomoć njemačke vojske, ali i čarter avionima. Spremni smo reagirati veoma brzo, ali moramo znati šta je tačno tamo potrebno, jer u suprotnom to neće funkcionirati, rekao je njemački kancelar Gerhard Schroeder.

Organizacija za praćenje kretanja tržišta nafte sa sjedištem u parizu, pod Organizacijom za ekonomsku suradnju i razvoj, se konsultira sa svojim članovima o puštanju nekih od svojih zaliha nafte nakon što je usljed uragana onemogućeno oko 90% proizvodnih kapaciteta na američkoj obali u Meksičkom zaljevu. Šef EU za vanjsku politiku Javier Solana je predložio da se Americi pošalju neke od evropskih zaliha nafte. Govoreći u Newportu u južnom Welsu gdje je prisustvovao neformalnom susretu ministara EU, gospodin Solana je rekao: Šta god zatraže će im biti dato iz rezervi nafte koje daju različite zemlje unije, kao i bilo šta drugo što im je potrebno.

Vodeći njemački tabloid Bild je pozvao svoje čitatelje da doniraju novac da se pomogne djeci New Orleansa kojima je mnogo toga potrebno nakon devastirajućeg uragana.

XS
SM
MD
LG