Linkovi

Obrezivanje žena može voditi u sterilnost


U članku objavljenom u britanskom medicinskom časopisu “Lancet” se kaže da je veća vjerovatnoća za žene kod kojih je izvršeno obrezivanje genitalija koje se takodjer naziva sakaćenjem ženskih genitalnija da postanu sterilne. Medicinari istrazivači izvršili su pretrage kod devedeset i devet obrezanih žena u Khartoumu glavnom gradu Sudana. Ove žene nisu mogle da zanesu. Istraživači su utvrdili da su nihovi reproduktivni organi oštećeni infekcijama izazvanim obrezivanjem ženaskih genitalija.

Lars Almroth ljekar odjela za zdravlje u svijetu pri svetskom institutu Karolinska je bio jedan od istraživača.

LARS ALMROTH: Kada dodje do komplikacija sa kojima se djevojčice suočavaju neposredno nakon operacije one obično ne traže medicinsku pomoć zbog komplikacija. I ako zatraže one ih neće nazvati komplikacijama. One moguće je da zatraze medicinsku pomoć zbog drugačijih simptoma koji možda ljekara neće navesti ili ih on neće dovesti u vezu sa sakaćenjem genitalija.

Prema “Izvještaju o sakaćenju genitalija” kojeg je načinio američki State departementa porijeklo tog prastarog običaja je nepoznato. Ono što je poznato su krajnje štetne posljedice po djevojke i žene. U te posljedice spadaju: nemogućnost mokrenja, menstrualni problemi, psihološki i seksualni poremećaji.

Obrezivanje žena se još uvijek sprovodi širom većeg dijela Afrike i djelovima Srednjeg istoka i Azije. Mada nezakonito u mnogim državama, kako izvještava nezavisna grupa koja prati poštivanje ljudskih prava Amnesty international, obrezivanje žena je prijavljeno u više od dvadeset afričkih zemalja uključujući tu Kenyu, Ghanu i Nigeriu.

U Somaliji čak kod devedeset i osam procenata žena je izvršeno sakaćenje genitalija. Kako je izvijestila Svjetska zdravstvena organizacija kod više od stotinu i trideset miliona žena i djevojaka je izvršen taj postupak u nekom obliku.

Mnoge medjunarodne agencije i vlade rade naiskorjenjivanju te prakse.

Layla Shaaban je analitičar pri američkoj Agenciji za medjunarodni razvoj.

LAYLA SHAABAN: Argument, da moguće dovodi do neplodnosti, može postati novi snažan argument, dodatni argument kao dodatna štetna posljedica ove prakse.

Obrazovanje o po zdravlje štetnim posljedicama osakaćivanja ženskih genitalija, kao o vidu kršenja prava žena i rad sa vladama, tradicijskim i liderima zajednica je ključno ako se hoće prekinuti ova užasna praksa.

XS
SM
MD
LG