Linkovi

Carla del Ponte ponovila oštro nezadovoljstvo


Glavna tužiteljica Tribunala, Carla del Ponte, danas je ponovila svoje oštro nezadovoljstvo činjenicom da se ključni haški optuženici, uključujući Radovana Kardžića, Ratka Mladića i Antu Gotovinu, još uvijek nalaze na slobodi, te naglasila protivljenje "selektivnom sjećanju", kakvo, po njoj, još uvijek vlada u regionu.

Del Ponte je danas, obraćajući se konferenciji u Bernu posvećenoj gradnji civilnog društva i zaštiti ljudskih prava na jugoistoku Evrope, ustvrdila da su ona i haško tužiteljstvo učinili sve što je u njihovoj moći kako bi se konačno pred licem pravde našli svi optuženi za ratne zločine, uključujući i one sa vrha lista- Karadžića, Mladića i Gotovinu.

Medjutim, pošto nema , kako kaže, "čarobni štapić" oni još uvijek uživaju slobodu, što je direktan izazov za tri temelja na kojima bi, prema glavnoj haškoj tužiteljici, trebalo graditi budućnost Jugoistočne Evrope- istini, pravdi i pomirenju.

Ona se, s tim u vezi, prisjetila nedavnog obilježavanja deset godina od genocida u Srebrenici, kada je skoro 8 hiljada Bošnjaka mučki ubijeno. Dokazi za to su, na žalost, suviše očiti i ne može ih dovesti u pitanje, kaže del Ponte, "selektivno sjećanje" i, činjenica da i danas trećina populacije u Srbiji odbija činjenicu da je u Srebrenici počinjen genocid.

Sa druge strane, za nju je očit kontra-udar "dobro organizovanih nacionalističkih krugova" u Srbiji- masovna medijska kampanja koja je trebala pokazati da je skoro isti broj srpskih žrtvava pao u i oko Srebrenice. Manipulisanje srpskim žrtvama, kojih je, tvrdi Del Ponte, bilo više od dvije hiljade i u koje su pobrojani svi što su u borbama ili van njih izgubili život u periodu od 92 do 95 godine, bio je uspješan manevar i srpska javnost je uvjerena da su zločini počinjeni protiv Srba bili jednako teški kao i oni počinjeni protiv Bošnjaka.

Ona je uvjerena da su tako žrtve i njihove patnje iskorištene za podsticanje nacionalnog ega, a laž ili iskrivljivanja činjenica, proizvedena u Srbiji, BiH ili Hrvatskoj, brzinom požara se širi na preostale zemlje, tvrdi šef haških tužitelja, uz upozorenje da Tribunal funkcioniše nezavisno od propagande i da medjunarodna zajednica neće dozvoliti da ratni zločini ostanu nekažnjeni.

XS
SM
MD
LG