Linkovi

Nafta iz  američkih strategijskih rezervi kao odgovor na visoke cijene


Svjetske cijene nafte nešto su malo opale danas, nakon što je administracija u Washingtonu saopćila da će otvoriti rezerve kako bi olakšala katastrofu izazvanu Katrinom.

Američki ministar za energiju Samuel Bodman je kazao da će nafta biti data na posudbu rafinerijama kojima to bude potrebno.

Jučer su cijene po barelu dostigle 70 dolara i cijene benzina u Americi povećao na oko 75 centi po litru. Za Evropu još uvijek jeftino, ali za Amerikance rekordno skupo. Medjutim, kako izvještava Crystal Park, postoje načini da vozači umanje breme visokih cijena goriva, od pravljenja automobila sa manjom potrošnjom do proizvodnje vlastitog goriva.

Cijena barela nafte je dostigla rekordnu visinu. To znači da vozači moraju dublje zavući ruku u džep. I dok cijene benzina rastu, opada strpljenje amerikanaca na benzinskim pumpama. Ovaj vozač jednostavno ne vidi kraj poskupljenju.

- Mislim, to je pretjerano. Nema granice. Znate šta mislim? Trebala bi postojati granica. Benzin, koliko ja vidim, će premašiti dolar po litru.

Jedan od mogućih načina da se cijene smanje je smanjenje zahtijeva. Peter Nortman i Gregg Hanssen, inžinjeri iz Monrovie u Californiji, rade na smanjivanju potrošnje goriva u automobilima. Oni modificiraju Tyotu Prius, hibridno vozilo koje koristi električni pogon i klasičan benzinski motor, koje već može preći 100 kilometara sa manje od 5 litara benzina, da bude još efikasnije.

- Mi smo orginalne baterije od nikla u Toyoti zamjenili većim od litijuma, koje nam omogućavaju napajanje tokom noći i gotovo dva puta više kilometara prvih stotinjak kilometara narednog dana.

Naime, tokom noći baterije nakupe veću rezervu energije, što je u ovom slučaju ključ za manju potrošnju benzina. Medjutim, modifikacija može koštati 12 hiljada dolara. Cijena bi mogla biti manja ukoliko dodje do komercijalne proizvodnje.

Drugi način smanajivanja potražnje goriva je korištenje različitih vrsta goriva. Neki ljudi koriste bio-disel. I to možete sami uraditi.

Franz Hankins je predsjednik naftne kompanije u Houstonu u Texasu. On uči ljude kako da naprave vlastito bio-disel gorivo. Za to je, kaže on, potreban grijač vode, ventil, kuhinjsko ulje, metanol i neki agens za reakciju kao pepeo ili lug. Može zvučati komplicirano, ali na kraju to disel mašini omogućava bolji rad uz manje izduvnih gasova i uz manje troškove. Hankins kaže da cijena pravljenja bio-disel goriva, ukoliko ga sami pravite ne bi trebal prelaziti 20 centi po litru, što je znatno manje nego 75 centi na pumpi.

Franz Hankins;

Investicija će se vjrovatno isplatiti za mjesec dana. Sada plaćam 70 dolara da napunim svoj kamionet.

Postoje jednostavni stvari koje mogu pomoći smanjenje potrošnje. kaže Sara Weis iz Američkog Auto saveza, AAA.

Sara Weis, AAA:

Za ljude koji nemaju hibridna vozila, ili druge tipove vozila sa alternativnim gorivom, postoje dugi načini, kao što je propisno održavanje motora, pritska u gumama, izbjegavanje naglih ubrzanja i kočenja, i izbacivanje nepotrebnog tereta iz automobila.

Neki vozači pokušavaju drukčije, nezakonite uštede na gorivu. Broj vozača koji bježe sa pumpe prije nego plate je povećan zajedno sa cijenom goriva.

XS
SM
MD
LG