Linkovi

Bakterije kao oružje


Prirodne epidemije svakako imaju moć da zastraše, ali još je groznija pomisao na bolest kao ratno oružje. Novinar Glasa Amerike Mil Arcega u slijedećem prilogu govori o bio-terorizmu, nevidljivom neprijatelju s kojim se vrlo teško boriti.

Upotreba smrtonosnih bakterija, kako bi se posijalo sjeme straha , nije nova ideja. Udžbenici iz povijesti ukazuju na takve slučajeve iz prošlosti: srednjevjekovne vojske katapultiraju raspadajuće leševe preko zidova neprijateljskog dvorca; američkim Indijancima, kao dar u ime mira, su ponekad nudjene deke kojima su se pokrivali bolesni od velikih boginja.

Malo se u tom smislu izmijenilo do 21. stoljeća, osim sposobnosti da se jednim potezom zarazi mnogo veći broj ljudi, sa smrtonosnijim rezultatima.

Američki centar za kontrolu bolesti, u čijem je domenu i pitanje bio-terorizma i epidemija, kaže da su danas najsmrtonosnije klice iz grupe tzv Patogena grupe A: velike boginje, i antrax. Dr William Raub, zvaničnik u američkoj vladi za pitanja javnog zdravlja, kaže da velike boginje predstavljaju prijetnju i danas, iako su iskorijenjene krajem 70-tih.

Doktor William Raub:

Jedina skladišta virusa velikih boginja za koja znamo, su unutar specijalnih objekata pod izuzetnim mjerama osiguranja - u Sjedinjenim Državama i Rusiji. Medjutim, postoji mogućnost da možda postoje tajna izvorišta virusa u drugim dijelovima svijeta koja bi mogli koristiti teroristi.

Moć antraksa da širi strah vidjela se tek jednu nedjelju dana nakon terorističkih napada na Ameriku, 11 septembra 2001. Tada su pisma zatrovana antraxom poslana u urede američkih kongresmena, kao i u neke medije.

Doktor Raub napominje da svako ko dodje u direktan kontakt s antraksom, simptome zaraženost osjeti u narednih 48 sati.

Doktor William Raub:

Antrax je vrlo neumoljiv organizam, i kada se simptomi pojave - suhi kašalj najčešće, smrt u slijedećih 36 sati je vrlo vjerovatna. Stopa smrtnosti je oko 90 posto, a s hitno pruženom medicinskom pomoći, ona je i dalje visoka - oko 50 posto.

Danas, medjutim, istraživanja u polju odbrane od bio napada , rezultira s novim vakcinama koje imaju manje nuz-pojava; istodobno se razvijaju nova orudja za brzu dijagnozu, koja patogene mogu tačnije i brže identificirati. Medjutim, nemogućno je i dalje razviti kontra-mjere za svaku moguću bio prijetnju.

Srećom, bioterorstički napad nije lako izvesti. Znanstvenici kažu da bi napad koji proizvodi masovne žrtve vjerovatno prije bio konvencionalni, ili kemijski.

Doktor Ken Dretchen s Univerziteta Georgtown, naglašuje da su kemijski agensi lakša za nabaviti alternativa za teroriste:

Doktor Ken Dretchen:
Kemijskog oružja starije vrste i dalje ima puno; ima ih kod nas u Sjedinjenim Državama, uskladištene u mnogim vojnim bazama. Činjenica je da zbog njih brinemo više, jer je do njih mnogo lakše doći.

Ipak, dodaje doktor Dretchen, i za upotrebu kemikalija treba pristojna znanstvena ekspertiza.

I američki Centar za kontrolu bolesti, i Nacionalni institut javnog zdravlja, vjeruju da je svijet bolje pripremljen za eventualni biološki napad nego je to bio slučaj prije 4 godine. Ipak, postoji konsensus o tome da je potrebna bolja medju-državna suradnja, posebno kako bi se razvio sistem ranoga otkrivanja i za biološki i za kemijski napad, uključujući i viruse težih oblika gripe, koje bi teroristi mogli eksploatirati.

XS
SM
MD
LG