Linkovi

Katrina odnjela više od 100  života


Izrazi sućuti i podrške američkom narodu uputili predsjednik Rusije, iranski ministar vanjskih poslova i Vatikan. Procjenjuje se da će štete premašiti 25 milijardi dolara.(foto galerija, http://www.voanews.com/english/upload/katrina_gallery.swf


Napori spasitelja uz američku obalu Meksičkog zaljeva se nastavljaju nakon olujnog vjetra Katrina, koji je, prema dosadašnjim podacima odnio više od 100 ljudskih života. Stanje je izuzetno teško u New Orleansu.

U Francuskoj četvrti, turiste i jazz izvodjače, najbolje na svijetu, u turističkoj meki, istorijskog New Orleansa, potisnula je voda, koja dostiže do članka. 80 posto grada je pod vodom, koja negdje dostiže i do 6 metara dubine.

Štete su ogromne kao i u susjednom priobalnom gradu Biloxi u Mississippiju. Predsjednik Bush, koji je prekinuo godišnji odmor, će koordinirati napore na obnovi postradalih područja.

George W. Bush, predsjednik SAD:

Naša srca i naše molitve su sa našim sugradjanima uz obalu Meksičkog zaljeva kojima je hurricane Katrina nanio tolike patnje. Za njih je ovo vrijeme velikog iskušenja, rekao je predsjendik Bush..

Mary Landrieu, senatorica iz Louisiane
Ono što sam danas vidijela je ravno onome što sam vidjela leteći iznad tsunamijem pogodjenog područja u Indoneziji. Neka mjesta više jednostavno ne postoje, kaže senatorica, demokrata iz Louisiane, Mary Landrieu.

Snimci iz zraka pokazuju razarajuće posljedice. Ljudi na krovovima kuća čekaju pomoć. Broj mrtvih je prešao 100, dok spasilačke ekipe nastoje doprijeti do preživjelih, ali je broj onih kojima treba pomoć izuzetno velik.

Naknadne poplave su ubrzale evakuaciju hotela i bolnica, dok spasilačke ekipe nastoje iz helikoptera bacati vreće sa pijeskom kako bi zaustavili prodor vode iz nekih kanala.

U isto vrijeme pojavili su se i pljačkaši u nekim dijelovima grada, kao u poznatoj ulici Canal gdej su pljačkaši odvalili željezna vrata draguljarnica i prodavnica odjeće odnoseći robu. Policija nastoji održati red u gradu.

Pripadnici američke obalne straže kažu da su spasili 1,200 ljudi, čamcima i helikopterima. Oni su sklonjeni u privremena skloništa, neki sa djecom, neki u invalidskim kolicima, svako od njih sa potresnom pričom o prirodnoj katastrofi koja je izmjenila njihov život, mnogima odnjela najdraže i za dugo promjenila izgled njihovog grada. Iz osiguravajućih kompanija procjenjuju da će zahtijevi za oštetama premašiti 25 milijardi dolara, što će premašiti štete koje je nanio hurricane Andrew 1992. godine.

Tokom dana se očekuje da predsjednik Bush iz strategijskih rezervi pusti u promet veću količinu nafte, čije su cijene dodatno skočile nakon što je Katrina oštetila postrojenja oko New Orleansa i usporila proizvodnju, a cijena barela nafte na svjetskom tržištu premašila 70 dolara po barelu.

Stižu i prve reakcije svjetskih lidera. U poruci predsjedniku Bushu, ruski predsjednik Vladimir Putin izražava najiskrenije simpatije sa postradalim i nudi pomoć Rusije. Danas je, takodjer, ministar vanjskih poslova Irana, Hamid Reza Asefi izjavio da Iran suosjeća sa američkim narodom.

Sućut je stigla i iz Vatikana. U telegramu, vatikanskog sekretara, kardinala Angela
Sodanoa se kaže da papa moli za pogodjene tragedijom, pripadnike hitne pomoći i sve koji pomažu žrtvama, ohrabrujući ih da nastave sa naporima pružanja pomoći i podrške.

XS
SM
MD
LG