Linkovi

Strah od globalne epidemije ptičije gripe


Postoji sve veća zabrinutost medju medjunarodnim zdravstvenim ekspertima da će se gripa tipa avian kojom su zaražene ptice istočne i jugoistočne Azije, Rusije i Kazahstana, proširiti, te time izazvati globalnu epidemiju.

U nedavnom Hollywood-skom filmu Rat Svjetova, vanzemaljci napadaju Sjedinjene države i izazivaju opštu paniku.

Postoje bojazni da bi ovakva vrsta panike mogla nastati i usljed iznenadne epidemije. Chuck Ludlum koji se nedavno bavio zakonskim pitanjima bio-odbrane u američkom Kongresu, je zabrinut za budućnost.

Chuck Ludlum:
Moramo zamisliti da upravo to možemo doživjeti ukoliko bi se avian gripa proširila na Ameriku i imala stepen smrtnosti od 55%. Vidjeli bi paniku gradjanstva kakvu je teško i zamisliti.

Ludlum navodi da su Sjedinjene Države ne pripremljene i za biološki teroristički napad kao i iznenadnu epidemiju bolesti kao što je avian influenca.

Od kraja 2003-e godine, blizu 100 miliona ptica širom svijeta su, ili uginule od virusa, ili su ubijene da bi spriječile širenje epidemije. Ali, ptičja gripa se i dalje prenosi iz zemlja kao što su Kina, Tailand i Vietnam u Rusiju i Kazahstan.

Bojeći se najgoreg, evropske vlade već poduzimaju korake za spriječavanje širenja epidemije u njihovim zemljama.

Holandska vlada je od farmera zatražila da svu perad koja je ranije bila na otvorenom, sada drže u zatvorenom prostoru.

Medicinski eksperti smatraju da je samo pitanje vremena kada će se ptičji virus pretvoriti u formu virusa koja se lako prenosi medju ljudima.

Dr. William Raub je zvaničnik agencije za hitna zdravstvena pitanja pri Ministarstvu zdravlja.

William Raub:
Ako do nas stigne nešto čime se lako zaraziti od osobe do osobe, kao što je gripa, ali je takodje smrtonosno, kao ogranak Avian gripe, onda ćemo imati još jednu globalnu pandemiju.

Neki eksperti smatraju da farmaceutskim kompanijama treba dati više podsticaja da bi došli do lijekova ili vakcina protiv prirodnih epidemija .

Anthony Fauci predvodi istraživanja infektivnih bolesti američke vlade.

Anthony Fauci:
Farmaceutska industrija nije finansijski stimulirana da udje u proizvodnju vakcina i lijekova za mikrobe za koje nam ove vakcine ili lijekovi možda nikada neće ni biti potrebne.

Prošle godine je Bush-ova administracija odobrila program Bioshield ili Bio-zaštite, u iznosu od pet milijardi dolara u vidu stimulanata privatnim kompanijama za istraživnje i proizvodnju lijekova i vakcina koje bi bile efikasne protiv zaraznih bolesti i biloških napada terorista. Kongres sada raspravlja o Bioshield-u II koji bi doprinio naporima za poboljšnja pripravnosi u slučaju bioloških terorističkih napada.

I dalje je dinamika ovog razvoja zabrinjavajuća nekim medicinskim ekspertima, koji vjeruju da je sasvim izvjesno da će do velike epidemije, za koju nema lijeka, doći.

XS
SM
MD
LG