Linkovi

Zabrinjava iransko odbacivanje prijedloga EU


Greg Schulte, američki predstavnik u Medjunarodnoj agenciji za atomsku energiju kaže da iransko odbacivanje prijedloga EU i obnavljanje prerade urana pokazuje da je Iran angažovan na razvoju nuklearnog naoružanja.

Kako izvještava informativna agencija Reuters, glasnogovornik francuskog Ministarstva vanjskih poslova, Jean-Baptiste Mattei, kaže da se 31. augusta neće održati razgovori sa zvaničnicima iranske vlade o iranskom nuklearnom programu. Prema zajedničkom sporazumu tri evropske zemlje, Francuske, Njemačke i Britanije, kako je rekao gospodin Mattei: “ jasno je da neće biti sastanka i pregovora sve dok se Iranci ne pridržavaju pariskog sporazuma.”

Prema tom sporazumu, postignutom 2004. godine, Iran se saglasio da obustavi preradu i proces obogaćivanja urana. Obogaćeni uran može biti iskorišten za proizvodnju nuklearnog naoružanja. Početkom ovoga mjeseca, protivno tom sporazumu, iranska vlada je obnovila proces prerade urana u svojim nuklearnim postrojenjima u Isfahanu i takodjer je odbila evropski prijedlog da ograniči svoj nuklearni program u zamjenu za ekonomske i druge vrste podsticaja.

Glasnogovornik američkog State departmenta Sean McCormack kaže da Sjedinjene države i Evropa imaju isti stav u vezi sa iranskim nuklearnim programom.

SEAN McCORMACK:
Naš zabrinjava, isto kao što zabrinjava i medjunarodnu zajednicu i Evropsku uniju, iransko nastojanje da dodje do nuklearnog oružja pod pokrićem nuklearnog programa u civilne svrhe. Nas posebno zabrinjava to što je Iranu dostupna prerada nuklearnog goriva, tehnologija, i uz to, znanje i iskustvo.

Greg Schulte predstavnik Sjedinjenih država pri Medjunarodnoj agenciji za atomsku energiju kaže da iransko odbacivanje prijedloga Evropske unije i obnavljanje prerade urana pokazuje da je iransko rukovodstvo angažovano na razvoju nuklearnog naoružanja. Taj cilj, kaže gospodin Schulte, predstavlja opasnost po medjunarodni mir i sigurnost. Zamislite nuklearno naoružanje u rukama režima koji se tako bestidno oglušivao o svoje medjunarodne obaveze, koji aktivno podržava terorizam na medjunarodnom nivou i koji se aktivno suprotstavlja mirovnom procesu za Srednji istok. Iran, kaže gospodin Schulte, mora odustati od tog opasnog puta.

Planirano je da Medjunarodna atomska agencija u septembru mjesecu izvijesti o iranskim nuklearnim aktivnostima. Tada će se zemlje članice, moguće je, obratiti Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija za moguću akciju.

XS
SM
MD
LG