Linkovi

U Gdanjsku obilježena 25-ta godišnjica Solidarnosti


Delegati iz tridesetak zemalja okupili su se u Gdanjsku da obilježe 25. godišnjicu osnivanja pokreta Solidarnost u Poljskoj koji je označio početak kraja komunistističkog sistema u Istočnoj Evropi i bivšem Sovjetskom Savezu.

Kako iz Gdanjska javlja naš kolega Jaroslav Anders, učesnici skupa naglašavaju da je stvaranje široko zasnovanih, prodemokratskih koalicija suštinski mehanizam za miroljubivu smjenu režima u totalitarnim državama.

Leh Valensa, vodja Solidarnosti i bivši poljski predsjednik izjavio je da Poljaci nikada nisu voljeli komunizam i da su na razne načine pokušavali da mu se odupru.

Na konferenciji u Gdanjsku, koji je organizirao ovdašnji trust mozgova ”American Enterprize Institute“ Valensa je, medjutim, ukazao na to da su Poljaci gubili vrijeme jer su razne društvene i političke grupe vodile borbu protiv komunizma - odvojeno.

”Tada se desilo nešto što nismo očekivali. Poljak je izabran za Papu. Kada je godinu dana kasnije doštao u posjetu Poljskoj, skoro čitava nacija je učestvovala u tom dogadjaju. Čak su i nevjernici naučili kako da se prekriže.“

Tokom te prve papine posjete 1979., Poljaci su shvatili da su medjusobno povezani dubokim duhovnim vezama i zajedničkim ciljem, rekao je Leh Valensa.

Istodobno je pomoćnik američkog državnog seketara i bivši američki ambasador u Poljskoj, Daniel Freid, izjavio je na konferenciji da demokracija, po svojoj prirodi, ne može ni jednom društvu biti nametnuta izvana. Ali, dodao je on, zemlje poput SAD mogu pomoći prodemokratskim snagama unaprijedjenjem ideala ljudskih i političkih prava.

Svojeveremeno, Washington se ustezao od pružanja zaštite stranim disidentima i radije imao odnose isključivo sa njihovim vladama.

To se promijenilo sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Dr. Zbignjev Brzezinski je izuzetno zaslužan što je u administraciji predsjednika Cartera formulirana doktrina prema kojoj su ljudska prava zaseban cilj u američkoj inostranoj politici. Tu doktrinu je zatim produbio i proširio predsjednik Regan.

Pomoćnik američkog državnog sekretara Dan Fried je naglasio da demokracija primarno zavisi od naroda koji se u sopstvenoj zemlji bori za slobodu. Ali, dodao je on, Amerika sada smatra globalnu pobjedu slobode svojim glavnim političkim ciljem, i spremna je da u duhu tog cilja djelovati.

XS
SM
MD
LG