Linkovi

Da li islamski ekstremisti regrutuju članove bandi u američkim zatvorima?


Zvanični eksperti za borbu protiv terorizma koji istražuju navodnu terorističku zavjeru u južnoj Kaliforniji su početkom avgusta izjavili da postoji modućnost da islamski ekstremisti regrutuju članove bandi u američkim zatvorima.

Američki zvaničnici su već neko vrijeme zabrinuti zbog moguće veze izmedju zatvorskih bandi i terorista.

Levar Washington, pomilovani zatvorenik, koji je služio kaznu za napad i pljačku u Folsom State zatvoru, je prošlog mjeseca ponovo uhapšen za lančane pljačke benzinskih stanica u Los Angeles-u. Novac, koji je Levar Washington na taj način stekao, je,navodno, bio namijenjen finansiranju nekoliko napada planiranih u Kaliforniji za 11. septembar ove godine, četvrtu godišnjicu terorističkih napada na New York i Washington.

Dok je služio kaznu, Washington je prihvatio radikalnu formu Islama koju je propovjedala zatvorska grupa zvana Jamiyyat Al Islam Is Saheeh, ili JIS, u prijevodu Skupština autentičnog Islama. On se zakleo na odanost Al Qaeda-i, i nasilnom Jihadu-u.

JIS je nepoznat islamskim liderima kaže Maher Hathouh, savjetnik u Muslimanskom savjetu za odnose sa javnošću, američkoj muslimanskoj organizaciji za ljudska prava.

Maher Hathout:
Nikada se nismo susreli sa ovim imenom, dakle ono ili nije postojalo ili je lažno ime. Kreira odredjenu percepciju da ovdje u Americi postoji opasnost zvana Islam,i mi to nećemo samo posmatrati i prepustiti se tome.

Narrator:
Hathout je dodao da sama činjenica da se radi o Islamskoj organizaciji ne treba da izaziva strah i histeriju kod zvaničnika.

Steve Pomerantz, bivši zamjenik direktora FBI i šef odjela za anti-terorizam, se s time ne slaže. On kaže da američki zatvori već duže vremena imaju problema sa zatvorenicima koji postaju sljedbenici militantnih islamskih učenja.

Steve Pomerantz:
Državni i federalni zatvori su bili pogodno tlo za regrutiranje ekstremista. To se ne odnosi samo na islamsku fundamentalističku ideologiju, problem je mnogo šire prirode. Ali, momentalno se težište, i to sa pravom, baca na regrutovanje u zatvorima od strane radikalnih muslimanskih organizacija.

Istražitelji kažu da još uvijek nije izvjesno da su sljedbenici JIS-a započeli terorističku zavjeru dok su bili u zatvoru, ali Lance Corcoran, iz kalifornijskog Sindikata zatvorskih čuvara, kaže da je JIS u zatvoru Folson prisutan već pet godina, a njegovi članovi su sadašnji i bivši zatvorenici.

On opisuje tip osoba kakve JIS i ostale extremističke grupe, pokušavaju regrutirati.

Lance Corcoran:
Oni su vjerovatno bili dio neke bande i u prošlosti. Oni su otudjeni. Njihova porodične veze su bile minimalne ili užasne. Tako da, mislim da si traže mogućnost pripadanja nečemu.
Steve Pomerantz vjeruje da zatvorenici koji su primili vjeru i bili radikalizirani u zatvoru predstavljaju opasnost.

Steve Pomerantz:
Ukoliko otkrijemo neki potencijalni teroristički incident, u našoj zemlji, mislim da postoji velika mogućnost da će ga izvesti jedan od naših domaćih terorista. Kada se radi o radikalnom islamskom fundamentalizmu, u pitanju će biti neko ko je primio vjeru i bio radikaliziran u zatvoru.

Još dvije osobe su uhapšene u vezi sa navodnom terorističkom zavjerom.

Istražitelji vjeruju da je idejni tvorac ove zavjere Peter Martinez, bivši član Bande crnih Muslimana, inače vodja JIS-a u zatvoru Folson. On sada nosi ime Sheik Sudani. Martinez je smješten sam u zatvorskoj ćeliji. Istražitelji sada pokušavaju locirati desetak bivših zatvorenika koje je on regrutirao dok su bili na odsluženju kazne.

XS
SM
MD
LG