Linkovi

Osnovan institut za nestale osobe u BiH


Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Mirsad Kebo i šefica Misije Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) Kathryne Bomberger potpisali su danas, na Međunarodni dan nestalih, Sporazum kojim se osniva Institut za nestale osobe BiH.

Postojeće institucije Federalna komisija za nestale osobe i Kancelarija za traženje nestalih i zarobljenih osoba RS te odgovarajući odjel Brčko Distrikta se objedinjuju u ovaj institut, koji će od ovih entitetskih tijela preuzeti odgovornost, aktivnosti, uposlenike i budžet.

U okviru Instituta bit će uspostavljena jedinstvena centralna baza podataka o nestalim osobama u koju će se prikupljati podaci i obavještavati porodice nestalih osoba.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Mirsad Kebo ustvrdio je kako je BiH jedina zemlja u svijetu koja je donijela Zakon o nestalim osobama, a konačna uspostava Instituta za nestale intenzivirat će primjenu ovog zakona.

Institut će sakupljati informacije o nestalim osobama, pojedinačnim i masovnim grobnicama, te raditi na ekshumacijama i idenfitikacijama posmrtnih ostataka.

Šefica Misije ICMP-a Kathryne Bomberger navela je kako je BiH jedinstvena u stvaranju Instituta za nestale, što je korak naprijed u traženju nestalih. Bilo je potrebno sedam godina za njegovo osnivanje, ističe g. Bomerger ustvrdivši da su najveći doprinos dale porodice nestalih svojom snagom i upornošću.

U radu Instituta koristit će se bh. tehnologija i naučno osoblje, a porodice nestalih u ovaj institut će biti uključene putem upravnog, nadzornog i savjetodavnog odbora.

Na čelu državnog instituta sa sjedištem u Sarajevu bit će Kolegij direktora koji će u prve dvije godine činiti kopredsjedavajući Federalne komisije za traženje nestalih Amor Mašović i Marko Jurišić i predsjednik Kancelarije za traženje zarobljenih i nestalih osoba RS-a Milan Bogdanić.

XS
SM
MD
LG