Linkovi

Grad za anti-terorističku obuku


Iako su sjećanja na 11. septembar u Sjedinjenim Državama još uvijek svježa, teroristički napadi u Londonu su čitav svijet još jednom podsjetili na ovu opasnost. Američka vlada troši milijarde dolara pokušavajući zemlju učiniti sigurnijom. Tako je usred pustinje u saveznoj državi New Mexico izgrađen grad Playas u kome se vrši anti-teroristička obuka.

Ovo bi moglo biti najopasnije mjesto u Sjedinjenim Državama. Grad je pod udarom i pod opsadom. Poznat je pod imenom grad-teror, raj za bombaše samoubice. U aktovkama su podmetnuti ekplozivi, dok se lokalni autobuski saobraćaj odvija u jednom pravcu.

Sve je oo vježba, sofisticirana simulacija kompanije New Mexico Tech, urađena za potrebe Ministarstva za domovinsku sigurnost.

Matt Mayer je zvaničnik ovog ministarstva: Mi smo u ratu. Oni mogu načiniti mnogo grešaka, a mi možemo sebi priuštiti samo jednu. Radi se o teškoj situaciji, i mi smatramo da oni imaju jako puno energije i da su odlučni da napadnu Sjedinjene Države, tako da radimo sve što je u našoj moći da to spriječimo.

Ovi policajci, vatrogasci i članovi spasilačkih ekipa bi bili prvi na licu mjesta u slučaju pravog terorističkog napada. Oni su došli u grad Playas kako bi više naučili o ekpslozivima. Ovo pismo, na primjer sadrži nekoliko desetina grama plastičnog ekploziva. Zvaničnici smatraju da bi sljedeći teroristički napad na američkom tlu mogli izvesti napadači samoubice, te da se teroristi mogu poslužiti taktikom podmetanja ekploziva.

Svako onaj ko misli da al-Qaida ne bi upotrijebila nuklearno oružje, čak i ako bi ga se mogla domoći, potom s njim ući u ovu zemlju, i detonirati ga - nema mjesta u ovoj vrsti posla i ne razumije cijelu situaciju, kaže Mat Mayers.

Studenti u automobil unose 200 kilograma amonium nitrata, kao što je to Timothy McVeigh uradio u Oklahoma City-ju. Došlo je do snažne eksplozije. Toplinu osjećate kilometrima unaokolo, a eksplozija u Oklahomi je bila deset puta jača.

James Wilson je jedan od prvih svjedoka na mjestu napada u Oklahomi. To što se desilo u Oklahomi je na njega ostavilo snažan utisak, tako da sada u slobodno vrijeme predaje u ovom gradu.

”To je nešto sa čim moramo živjeti zauvijek. Mislim, da čak i kada riješimo neke od problema na Srednjem istoku, bit će drugih terorističkih organizacija. To je nešto s čim se moramo uhvatiti u koštac u budućnosti i nešto za što moramo biti pripremljeni.“

Oni koji se obučavaju u Playasu znaju jako dobro da se rat protiv terorizma ne vodi samo u Iraku i Afganistanu, već i u Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG