Linkovi

Zadržati high tech poslove u Americi


Izmještanje radnih mjesta u polju visoke kompjuterske tehnologije iz Sjedinjenih Država u zemlje kao što je Indija, gdje je radna snaga jeftinija, dešava se svakodnevno. Ali neke kompanije sada pokušavaju ove high tech poslove locirati unutar Sjedinjenih država.

Zahvaljujući naprecima kompjuterske tehnologije, izmještanje američkih radnih mjesta u zemlje manjih prihoda postaje sve češća pojava. Pretpostavlja se da će do 2015 godine, preko 3 miliona poslova uslužnih djelatnosti biti prebačeno u zemlje kao što je Indija.

Ali nekoliko kompanija pokušava ovaj trend promijeniti tako što će high tech poslove pomjeriti u male ruralne gradove na srednjem zapadu Sjedinjenih Država.

Mali gradovi se mogu takmičiti sa stranim zemljama zahvaljujući brzim kompjuterskim linijama i manjim troškovima življenja unutar Amerike.

Kompjuterski programeri kao David La Reau, zaradjuju polovinu svoje stare plate, ali vide neke prednosti svog preseljenja iz Seattle-a u saveznoj državiWashington, u Sebeka-u u Minnesota-i.

David La Reau, programer:
Saobraćaja nema ni u koje doba dana, glavnu ulicu možete preći u bilo koje doba dana ili noći. Gotovo da se ne morate osvrtati jer nikoga nema.

Nick Debronsky je izvršni direktor Cross USA-a koji ima urede u Minnesoti i Sjevernoj Dakoti. Ona planira zaposliti 75 ljudi da bi održavao tzv kompjuterske mainframove diljem zemlje.

Nick Debrovsky, izršni direktor, Cross USA:
Mi govorimo isti jezik i razumijemo američki način poslovanja.

Neki analitičari vjeruju da će se još više industrije kompjutorske tehnologije preseliti u ruralne oblasti. Robert Reich je bivši američki ministarstva rada.

Robert Reich, bivši sekretar Ministarstva rada:
Moguće je da ćemo vidjeti renesansu malih gradova u Americi, jer ako su kompjuterski povezani, oni mogu biti izvorom mnogo novih radnih mjesta.

Gotovo da je sigurno da će premještanje poslova u ruralne predjele, medju Amerikancima, biti bolje prihvaćeno nego njihovo izmještanje u inostranstvo.

XS
SM
MD
LG