Linkovi

To je i dalje zadatak domaćih vlasti, a ne NATO


Komandant Štaba NATO-a u Sarajevu američki general Steven Schook izjavio je danas, na svojoj oproštajnoj press konferenciji u Sarajevu, da gaji jak optimizam da će Radovan Karadžić i Ratko Mladić uskoro biti uhapšeni, jer su na ovom planu od oktobra prošle godine napravljeni veliki koraci.

G. Schooka u srijedu će zamijeniti američki general Bill Weber, dosadašnji direktor za trening Armije SAD.

Steven Schook, koji odlazi sa ove dužnosti, ponovio je da su Republika Srpska i BiH odgovorne za izručenje u Hag svih lica osumnjičenih za ratne zločine počinjenih tokom rata u BiH, a posebno Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

"Ovo je i dalje zadatak domaćih vlasti, a NATO je tu da pruži svesrdnu pomoć, sve dok ovaj posao ne bude okončan u potpunosti" - rekao je Schook.

On je pohvalio pojačane aktivnosti policije RS i Srbije i Crne Gore na otkrivanju haških optuženika, što je ocijenio kao pravi put saradnje sa Tribunalom u Hagu.

Steven Schook je podvukao da će NATO ostati u BiH sve dok to bude potrebno, odnosno dok se ova država ne izbori za punopravno članosto u Partnerstvu za mir.

On je ocijenio da je napravljen ogroman napredak na planu reforme odbrane i upozorio da konačan rezultat ovog procesa zavisi od daljeg angažmana zakonodavne vlasti u BiH.

Šuk je izrazio uvjerenje da će i reforma policije u BiH biti uspješno okončana.

On je najavio da će dužnost komandanta Štaba NATO u Sarajevu u srijedu predati američkom generalu Billu Weberu, direktoru za trening Armije SAD.

XS
SM
MD
LG