Linkovi

EU snažno osudjuje ”svako nasilje“ na Kosovu


Evropska unija i sjevernoatlantski savez snažno osudjuju "svako nasilje" na Kosovu, tražeći provodjenje pune istrage o tome ko stoji iza napada, u kojem su poginula dva srpska mladića.

U središtu NATO, prije donošenja konačnih zaključaka, žele da sačekaju rezultate istrage i saznaju kakvi su motivi stajali iza napada. Naglašavaju da, ako je napad, u kojem su živote izgubila dva mladića, a druga dvojica ranjeni, izveden iz etničkih pobuda, tada je on usmjeren direktno protiv uspostavljanja multietničkog Kosova, što je i jedan od ključnih standarda koji trebaju da se sprovedu.

Stanovnicima Kosova se upućuje poziv da, u ovom osjetljivom i, po monogo čemu presudnom vremenu, iskažu zrelost, imajući na umu da od njih zavisi sadržaj izvještaja ambasadora Kai Eidea, koji će imati "nesumnjiv uticaj na buduće kosovske prilike". Upozorava se, takodje, da NATO neće dozvoliti nemire i nasilje koje bi zaprijetilo stabilnosti Kosova i šireg balkanskog regiona.

Napad na mladiće na Kosovu je snažno osudio i visoki predstavnik EU, Javier Solana, oglašavajući se sa diplomatske misije po Bliskom Istoku.

On kaže da je duboko zabrinut incidentom, koji je uzročio smrt dvojice srpskih mladića. Solana snažno osudujuje ovak kriminalan čin i zahtijeva od kosovskih vlasti da učine sve što je u njhovoj moći kako bi rasvijetlili sve pojedinosti i okolnosti incidenta i priveli pravdi počinioce.

XS
SM
MD
LG