Linkovi

Tehnologija traženja nafte u traženju bin Ladena


Američka vojska je sada udružila snage sa kompanijom Silicon Graphic iz savezne američke države California, koja je izradila program pod imenom Mountain View, kako bi u vojne svrhe iskoristila visoko sofisiticiranu tehnologiju. Tehnologija koja se koristi u svrhe potrage za naftom, mogla bi se korisiti u svrhe potrage za tajnim pećinama Afganistana, odnosno, za Bin Ladenom:

Zvaničnici kompanije Silicon Graphic surađuju sa američkom vojskom kako bi ustanovili takozvano ”podzemno prepoznavanje meta“, što je tehnologija koja bi se mogla koristiti u udaljenim planinskim predjelima Afganistana, u potrazi za bunkerima u kojima se mogu skrivati ćelije Al Qaide.

Greg Estes je zvaničnik ove kompanije.

”Tehnologija djeluje tako da se uz pomoć zvučnih talasa stvori profil stanja pod zemljom.To se danas korisit u svrhu pronalaženja nafte. Kada jednom ustanovite da se može raditi o nečemu skrivenom ispod zemlje, to može biti i bunker, prije nego nafta. Način na koji ova tehnologija djeluje je da se zvučni talasi stvore eksplozijom ili na neki drugi način, te se onda nakon toga provjerava profil snimljenog materijala pod zemljom na osnovu povratnih zvučnih talasa.“

Međutim, koliko god da je sofisticirana ova tehnologija, uz njenu pomoć se ne može otkriti prisutnost ljudi u bunkerima pod zemljom.

Danas vam ova tehnologija može pomoći da tragate za mjestima gdje bi se neko mogao skrivati, ali vam ne može pomoći ako tragate za individuom, kaže gospodin Estes.

XS
SM
MD
LG