Linkovi

NATO pozdravlja poziv mitroplita Amfilohija Radovanu Karadžiću da se preda Haškom sudu


Uticajni svećenik Srpske pravoslavne crkve, mitropolit Amfilohije je inostranim reporterima rekao da je on Radovan Karadžić on bi se predao Haškom tribunalu. Želio bih pitati gospodina Karadžića da li želi nastaviti da živi u rupi kao progonjena zvijer ili je za njega bolje da ide u Hag. Medjutim, mitropolit, koji predvodi Pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, je rekao da ne pokušava nametnuti odluku Radovanu Karadžiću.

U kasnijoj izjavi, mitropolit Amfilohije je rekao da njegov komentar nije poziv Karadžiću na predaju. On je rekao da bivši politički lider bosanskih Srba takvu odluku mora sam donijeti.

U medjuvremenu je Sjevernoatlantski vojni savez pozdravio poziv mitropolita Amfilohija Radovanu Karadžiću da se preda Haškom sudu.

Predstavnica NATO, Simone Clemansou, u izjavi za Glas Amerike datoj našem reporteru Elviru Bucalu, pozdravljajući čin mitropolita Amfilohija, podsjetila je na stalne pozive na predaju, koji se iz Brisela upućuju preostalim haškim bjeguncima, posebno Radovanu Karadžiću i Ratu Mladiću.

Prema njoj, tu se ništa nije promijenilo- NATO uporno traži da se optuženi u Hagu suoče sa optužnicama. S tim u vezi, stav Saveza je da su svi napori, usmjereni prema tom cilju dobrodošli, tako i poziv crnogorsko-primorskog mitropolita.

Poziv je tim prije važniji, što se SPC optužuje da pomaže bijeg nekadašnjeg političkog lidera bosanskih Srba, ukazuje zvaničnica Saveza, lično uvjerena da se, nakon deset godina bijega, konačno "steže mreža" oko Karadžića i Mladića i da će se oni uskoro naći pred licem pravde u Hagu.

Kada je riječ o Ratku Mladiću, još je jasniji nedavno bio generalni sekretar NATO, Jaap de Hoop Scheffer:

"Ratko Mladić mora doći u Hag, sve dok on ne bude tamo, na snazi je ovaj važan uslov članstva SCG u partnerstvu za mir. Ja nisam taj koji može Mladića da dovede u Hag- to zavisi od volje srpskih vlasti, i to je pitanje na koje oni moraju da odgovore. I sam sam tokom proteklih sedmica vidio i čitao o naznakama i komentarima o izvjesnosti njegovog hapšenja. Medjutim, to se treba i dogoditi".

XS
SM
MD
LG