Linkovi

Da Vinci Code


Jedan od najvećih književnih bestselera ovih godina, Da Vinci Code, prodat je u više od 25 miliona primjeraka i izazvao je reakcije relativno malog broja katolika - koji tvrde da je ta knjiga ozbiljan napad na njihovu religiju.

U medjuvremenu, kraju se privodi snimanje filma po tom romanu i, kako izgleda, kontroverza se tek rasplamsava, prije nego što je film uopšte stigao do faze montaže.

Prošle sedmice Tom Hanks je u jednoj crkvi u Engleskoj snimao neke scene za film Da Vinci Code, a ispred te crkve - časna sestra Mary Michael 12 sati je molila u znak protesta.

MARY MICHAEL: Nikada nisam ni pomislila da ću morati klečati pred crkvom da bih branila svoju vjeru, a, eto, desilo se.

Ova crkva u filmu zamjenjuje Westminstersku Opatiju, koja se pominje u knjizi, jer crkvene vlasti nisu dozvolile snimanje u toj čuvenoj crkvi.

Crkveni zvaničnici širom svijeta veoma grubim smatraju zaplet u knjizi - kojim se u pitanje dovode mnoga od hrišćanskih učenja.

Tako se na primjer u knjizi kaže da su Isus i Marija Magdalena imali zajedničku djecu...a isto je tako napadom na crkvu shvaćeno i prikazivanje Isusa kao običnog smrtnika.

Crkva zazire od mogućnosti da će film takve teze raširiti na još veći krug gledalaca.

Monsinjor FRANK MANISALCO, američka konferencija katoličkih biskupa: Već je previše i ako samo jednoj osobi bude poremećena vizija o tome šta Isus znači za čovječanstvo, i ko je Isus Krist.

MICHAEL MEDVED, filmski kritičar: Ako knjiga doslovno bude prenesena na veliki ekran, to će povrijediti osjećanja doslovno stotina miliona kršćana. A, opet, ako iz scenarija izbaciš glavne teze iz knjige, ljudi koji vole tu knjigu reći će da je to prevara.

Sveštenik Richard McBrian, konsultant u filmu, kaže da će se filmska verzija Da Vinci Coda ipak razlikovati od književne.

McBRIAN: Neke stvari koje se smatraju previše ofanzivnim prema crkvi ili katolicima, biće ili ublažene ili isključene iz filma.

Niko od saradnika u filmu, medjutim, ne želi da govori o kakvim bi se promjenama moglo raditi.
U medjuvremenu, crkve širom Evrope bilježe dramatičan porast interesovanja turista - upravo zbog te kontroverzne knjige. Prema tome, Da Vinci Code crkvi, na neki način, donosi i štetu i korist.

XS
SM
MD
LG